Интелектът зависи от размера на отворите в черепа

14491
Интелектът зависи от размера на отворите в черепа

Учени от Австралия предложиха теория за взаимовръзката между нивото на когнитивните способности и размера на черепните отвори, през които преминават артериите, снабдяващи мозъка с кръв.

Смята се, че техният диаметър определя скоростта на метаболизма на главния мозък.

Детските рисунки подсказват интелекта в зряла възраст

Дали детето ще е умно или не, може да се разбере по рисунките, които е правило, като малко. До този извод стигнали британски психолози,...

Изследователите от университета на Аделаида изяснили, че диаметърът на артериите зависи от хемодинамиката (линейната скорост на кръвотока). Ако тя е достатъчно бърза, то артериите се разширяват, ако е бавна – се свиват.

Артериите преминават през основата на черепа, затова, измервайки диаметъра на тези отвори, може да се узнае бързината на кръвообращението и следователно – скоростта на метаболизма в мозъка. Колкото по-висока е скоростта на мозъчните обменни процеси, толкова по-голям е потенциалът на интелектуалните способности на човека, пише Phys.org.

Учените провели редица експерименти на две групи животни (торбести и примати). Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Journal of Experimental Biology.

И в първата, и във втората група увеличението на обема на мозъка вследствие на еволюцията е било пропорционално на увеличението на размера на тялото, но скоростта на кръвотока не е била еднаква и не е зависела от обема на самия орган. При приматите скоростта на кръвообращението е била по-бърза с 280%, което надминало очакванията на учените.

Развитието на интелекта и научната дейност съкращават живота на жените

Продължителността на живота на мъжете и на жените е свързана по различен начин с интензивната  интелектуална дейност и с високия к...

По такъв начин учените стигнали до извода, че разликата между приматите и другите бозайници се състои не в размера на самия мозък, а в скоростта на мозъчните обменни процеси, която е свързана с еволюционни усложнения на социалното поведение.

Основата на черепа има голямо количество отвори, през които минават съдовете, нервите и артериите. Кръвоснабдяването на мозъка се осъществява от две вътрешни сънни артерии, които осигуряват около 70—85% от притока на кръв, и две гръбначни артерии, снабдяващи задните отдели на мозъка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно