Ядрото на Земята е богато на водород

15012
Ядрото на Земята е богато на водород

Ядрото на Земята е богато на сяра, силиций и водород. До този извод са стигнали геофизици от Япония и Русия, публикували статия в сп. Science Advances.

Земното ядро се състои главно от желязо, а основни кандидати за по-леки елементи в центъра на Земята са сяра, силиций и водород.

Земната мантия съдържа толкова вода, колкото всички океани на планетата

Земната мантия, която се намира на дълбочина между 410 км и 660 км от повърхността, съдържа толкова вода, колкото всички океани, взети ...

Учените са стигнали до своите изводи, като анализирали разпространението на звука в недрата на планетата. Наличните данни сочат, че плътността на земното ядро трябва да е по-ниска, отколкото се описва в моделите.

Геофизиците са провели лабораторни рентгенови изследвания на чист образец желязо, чиито данни били сравнени със сеизмологични материали и наличните модели на земното ядро.

Сега се смята, че повърхността на земното ядро, намираща се под мантията, е нагрята до температури около 6230 келвина. Неговият диаметър се равнява на седем хиляди километра.

Съставът на земното ядро е неизвестен на учените. Смята се, че то се е формирало в древността от най-тежките елементи (желязо), а неговата химия е най-подобна на химията на железните метеорити.

Магнитните полюси на Земята сменяли местата си по-често в миналото

Руски учени от Геоложкия институт на РАН и техни американски колеги от университета на Флорида са установили, че преди 550 млн. години ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com