Как "пациентът М" видя света назад и с главата надолу

4554
Как "пациентът М" видя света назад и с главата надолу
Снимка: Randy Jacob / Unsplash

Странната история на „пациента М“ – човек, чийто мозък го накарал да види света назад и с главата надолу, е публикувана в изследване от Изабел Гонсало, физик от Университета Комплутенсе в Мадрид (UCM).

През 1938 г. „пациентът М“ е прострелян в главата и е отведен във военна болница, където е прегледан от бащата на Изабел – Хусто Гонсало, невролог, лекувал ранени войници по време на испанската гражданска война. Той прекарал 50 години от живота си в изучаване на уникалното медицинско състояние на М. Дъщеря му продължила от там, където той спрял.

Да видиш света през очите на „пациента М“

„Пациентът M“ претърпял увреждане в теменно-тилната област – частта от мозъка, която контролира функции като визуално картографиране и обработка, пространствена ориентация, формата и размера на обектите и координацията око – ръка.

По време на лечението „М“ е в безсъзнание близо две седмици и когато се събужда, светът му буквално се обръща с главата надолу.

Той вижда и чува нещата наобратно, може да чете числа и думи в книга само когато са обърнати. Въпреки това той може да определи часа на ръчен часовник от всяка посока. Често облаците в небето и хората на земята му се струват с главата надолу.

Защо мигът на смъртта е толкова спокоен

Освен това понякога той също изпитва цветна слепота и тройно виждане. Когато д-р Гонсало чува за всички тези симптоми, той е заинтригуван и решава да проучи „пациента М“ по-задълбочено, дори след като лечението му приключва.

Преди много десетилетия учените знаят много по-малко за човешкия мозък и как работи, отколкото днес. Естествено, д-р Гонсало първоначално се стреми да разбере как работи мозъкът на „пациента М“ след травмата. След известно време, въз основа на собствения си анализ и открития, той предлага нова хипотеза – мозъчна динамика.

„За д-р Гонсало модулните теории не можеха да обяснят въпросите, възникнали с „пациента М“, така че той започна да създава своята теория за динамиката на мозъка“, казва Алберто Гарсия Молина, първи автор на изследването и експерт по невропсихология.

„Пациентът М“ и мозъчната динамика

Според теорията за динамиката на мозъка определена когнитивна функция не е ограничена до една част, а е разпределена между различни части на мозъка. По такъв начин различните функции в мозъка са взаимосвързани и претърпяват промени заедно с времето.

Например Гонсало обяснява, че травма (като тази на „пациент М“) не засяга отделна функция, а причинява дисбаланс между различни функции, които са взаимосвързани и разпределени в мозъка.

В случая на „пациента М“, увреждането засяга централните, маргиналните и парацентралните части на мозъка. Тези области контролират множество сетива и регулират функции като картографиране, визуално-пространствена способност и разбиране на числа и текст.

Странното визуално изживяване на „пациента М“ всъщност е резултат от дисбаланс в тази мозъчна динамика, причинена от травмата.

Д-р Гонсало изучава „пациента М“ от 1938 г. до смъртта си през 1986 г. Той води бележки и пише писма до „М“, които разкриват, че в началото пациентът е смятал състоянието си за временен проблем.

Невробиолозите не обичат левичарите. Ето защо

Въпреки че „М“ се е сражавал във войната, той никога не е получавал пенсия за ветерани. В очите на испанското правителство виждането на света обърнат не е здравословен проблем, причинен от рана от войната. Когато осъзнал, че зрителните смущения не изчезват, „М“ все още бил спокоен и не позволил състоянието му да повлияе на живота му.

До ден днешен не е съобщавано за друго човешко същество със симптоми като тези на „пациента М“. Авторите на изследването предполагат, че „М“ вероятно е починал през 90-те години. Първоначалната му самоличност все още е неизвестна, но той ще бъде запомнен с ролята си в оформянето на областта на мозъчната динамика и разширяването на нашето разбиране за човешкия мозък.

Изследването е публикувано в списание Neurologia.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно