Какво откриха изследователите в косите на жертви на инките

12610
Какво откриха изследователите в косите на жертви на инките
Снимка: Dagmara Socha et al. / Journal of Archaeological Science: Reports, 2022

Учени са използвали масспектрометрия, за да измерят концентрацията на живак в косата на седем мумии, открити в Северно Чили. Оказва се, че две момичета, които инките са принесли в жертва по време на ритуал капакоча, имат съдържание на този тежък метал, около 80 пъти по-високо от това на останки от обикновени погребения. Според изследователите това е резултат от продължително отравяне по време на многомесечния ритуал капакоча. Това става ясно от статия, публикувана в списание Archaeological and Anthropological Sciences.

През XI–XVI век е съществувала най-голямата по отношение на територия и население държава от предколумбовата епоха – Империята на инките, която в своя разцвет заема териториите на Перу, Боливия, Еквадор, а също и частично Колумбия, Аржентина и Чили. Инките често воювали със съседите си, разширявайки границите на своята държава, като се отнасяли доста меко към завладените народи, например, не забранявали местните богове и не извършвали репресии.

Инките са имали сложна система от вярвания, в която важно място е отделяно на жертвоприношенията. Един от тези ритуали е бил капакоча, чието провеждане подразбирало подбиране на добре развити деца от двата пола (или млади девици) в различни части на империята. Децата били отвеждани в Куско, където жреците провеждали определени ритуали и подготвяли бъдещите жертви. Повод за капакоча можела да бъде смъртта на владетеля, победа във война или стихийно бедствие.

Като част от ритуала упоените деца можели да бъдат отведени до върховете на вулкани и планини, където били принесени в жертва. Скорошно проучване на останките на две деца на възраст от шест-седем години показало, че те са употребявали кока и аяхуаска през последните седмици от живота си: Преди жертвоприношение на вулкан инките давали на децата кока и аяуаска.

През 1976 г. близо до чилийския град Икике пътни строители извършили взривни дейности и открили на склона на планината Серо Есмералда погребението на две момичета на възраст около 9 и 18 години. Мумиите, датирани около 1399-1475 г., са открити облечени в скъпи дрехи и с богат придружаващ инвентар от 104 предмета, включително сребърни бижута. Археолозите стигнали до извода, че тези момичета са били жертви на ритуала капакоча, изминавайки дълъг път до мястото на смъртта си – от Икике до Куско на около 1200 километра. Изследвания са установили, че дрехите им са били наситени със смъртоносна отрова – червена боя от цинобър.

Находки, направени на склона на планината Серо Есмералда. Bernardo Arriaza et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2022

Бернардо Ариаза от университета в Тарапака, заедно с колеги от САЩ и Чили, са изследвали мумифицираните останки на седем души от Северно Чили. Пет мумии на възрастни хора и от двата пола са открити в обикновени погребения в района на Атакама, отнасящи се към 800 г. пр.н.е. – 1400 г. от н.е. Още две мумии принадлежали на момичета, които били пожертвани на склоновете на Серо Есмералда.

Използвайки масспектрометрия с индуктивно свързана плазма и лазерна аблация, учените изследвали косите на всичките седем мумии, за да определят нивата на живак, натрупани през последните пет до шест месеца от живота им. В резултат на изследването се оказало, че в косите на момичетата, принесени в жертва, концентрацията на живак е около 80 пъти по-висока от тази на мумиите от обикновени погребения.

Въшки в косите на мумии от Андите пазят древната им ДНК (СНИМКИ)

Учените отбелязват, че днес СЗО счита за безопасно ниво от около един до два микрограма на грам, докато при жертвите на капакоча този показател е 11,2 микрограма на грам. В същото време до това може да е довело не само отравяне, но и прекомерна консумация на заразена риба. Макар че учените се затруднили да дадат еднозначен отговор за източника на живак в косите на момичетата, те са на мнение, че това е резултат от продължително отравяне по време на продължилия с месеци ритуал капакоча.

В същото време изследователите отбелязват, че концентрацията на литий, бор и сяра в косата на принесените в жертва момичета е по-ниска от тази на други индивиди и отговаря на съвременната норма. Освен това ниската концентрация на арсен показва, че тези момичета са пили вода с добро качество и не са страдали от излагане на това токсично вещество за разлика от много популации в Атакама.

Научете още за естествено мумифицирани останки - Неръкотворните мумии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com