Преди жертвоприношение на вулкан инките давали на децата кока и аяуаска

13039
Преди жертвоприношение на вулкан инките давали на децата кока и аяуаска
Снимка: Jason Quinn / CC BY-SA 3.0

Учени от Полша са провели химико-токсикологично изследване на останките на момче и момиче на шест-седем години, които инките са принесли в жертва преди повече от 500 години на вулкана Ампато. Те открили, че през последните седмици от живота си децата са употребявали кока и аяуаска. Това става ясно от статия, публикувана в Journal of Archaeological Science: Reports.

През XI–XVI век е съществувала най-голямата държава от предколумбовата епоха по отношение на територия и население - Империята на инките, която в своя разцвет е заемала териториите на Перу, Боливия и Еквадор, както и частично Колумбия, Аржентина и Чили. Инките често воювали със съседите си, разширявайки границите на своята държава, като се държаха доста меко към завладените народи, например не забранявали местните богове и не извършвали репресии. Инките имали сложна система от вярвания, в която важно място било отредено на жертвоприношенията.

Едно от погребенията, открити на вулкана Ампато. Dagmara Socha et al. / Journal of Archaeological Science: Reports, 2022

Жертвоприношенията за инките били държавен въпрос. Един от най-известните от тези ритуали – капакоча - подразбирал подбор на добре развити деца от двата пола в различни части на империята. Те били довеждани в Куско, където свещениците извършвали определени ритуали и подготвяли бъдещите жертви. Повод за капакоча можела да бъде например смъртта на владетел, победа във война или природно бедствие. Като част от ритуала дрогирани деца можело да бъдат отведени до върховете на вулкани, където да бъдат принесени в жертва.

Инките устройвали ритуални пиршества с печено камилско месо

Дагмара Соча, съвместно с колеги от Варшавския университет, е изследвала останките на две деца, които са били принесени в жертва от инките преди повече от 500 години на вулкана Ампато в Южно Перу. Те били открити през 1995 г. на надморска височина от около 5800 метра заедно със златни и сребърни артефакти, черупки на мекотели от семейство Spondylidae, керамика и текстилни изделия. Използвайки метода на течна хроматография и тандемна масспектрометрия, учените решили да разберат до какви наркотици и стимуланти са прибягвали инките като част от ритуала на капакоча.

Останките, намерени на Ампато, са мумифицирани. И двете мумии обаче са били ударени от мълния, което е довело до частично овъгляване на меките тъкани на едното дете и скелетизиране. Последните изследвания показали, че те принадлежат на момче и момиче, които са починали на възраст от шест или седем години. За токсикологични изследвания учените взели коса от едното дете и нокти от другото.

Разположението на паметниците на вулкана Ампато, както и маршрутите за изкачване. Dagmara Socha et al. / Journal of Archaeological Science: Reports, 2022

Резултатите от изследването показали, че в образците и на двете деца има следи от кокаин, но учените не успели да открият основния му органичен метаболит - бензоилекгонин. Освен това те открили хармин и хармалин, бета-карболинови алкалоиди, свързани с растението Banisteriopsis caapi, от което индианците произвеждали аяуаска. Възможно е тя да е била използвана като антидепресант, за да могат жертвите по-лесно да приемат съдбата си.

Учените отбелязазват, че децата, изглежда, не са употребявали алкохол или са правили това само в самия край на ритуала. В същото време с мумията на едното дете археолозите са открили два малки съда за възлияния, но вероятно са ги използвали не за чича, а друга ритуална напитка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com