Какъв е цветът на слънцето?

12166
Какъв е цветът на слънцето?
Снимка: iStock/Guliver

Ако си припомните ученото в училище и кога вашият учител е светил през призмата, за да създаде изкуствена дъга, тогава вероятно вече знаете отговора на този въпрос.

„Цялото слънце и всички негови слоеве греят", казва Кристофър Бейрд, асистент по физика в университета в Тексас. "Цветът на слънцето" е спектърът от цветове, присъстващи в слънчевата светлина, който произтича от сложното взаимодействие на всички части на слънцето", добавя той.

Учени използват слънчевата енергия за пречистването на водата

Нов модел на структурата на съединенията с фотокаталитични свойства са разработили учени от университета "Лобачевски" в Русия. Според а...

Така че по същество, ако се опитваме да разберем какъв цвят е слънцето, трябва да разделим слънчевите лъчи тук на Земята и да ги определим количествено. Има няколко различни начина да направите това и те не са особено високотехнологични - всъщност повечето деца вероятно са правили някаква версия на този експеримент.

Цветното съдържание на лъча светлина може лесно да бъде идентифицирано чрез преминаване на лъча през призма. Тези прости, евтини, ръчни предмети разпръскват лъча светлина в различните му чисти цветни компоненти. Всеки чист цвят има различна честота на вълните. Ето защо учените са склонни да използват думите „цвят“ и „честота“ взаимозаменяемо, тъй като лъчът на светлинния цвят се определя от неговата честота - за видимата светлина червеното има най-ниска честота, а виолетовото има най-висока. Обхватът на цветовете или честотите в светлинния  лъч се нарича спектър.

Когато насочваме слънчевите лъчи през призма, виждаме всички цветове на дъгата да излизат от другия край. Това означава, че виждаме всички цветове, които се виждат от човешкото око. "Следователно слънцето е бяло", защото бялото се състои от всички цветове, каза Беърд.

Малко по-сложният начин да направите това е с камера, която прави количествено измерване на яркостта на светлината, удряща различни пиксели, и следователно ни предоставя начин да начертаем яркостта на различните честоти в слънчевия спектър. Ако една конкретна честота беше постоянно по-ярка от която и да е от останалите, бихме могли да заключим, че слънцето е сянка от този цвят, но това не е така. Когато правим това, установяваме количествено, че всички видими цветове се намират в приблизително равни количества в слънчевата светлина.

Учени: Слънцето помага срещу COVID-19

Учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, са открили пряка връзка между високата смъртност от новия коронавирус и дефицита на...

„Цветните компоненти на слънчевата светлина присъстват в такива количества, че е много по-правилно да се каже, че слънцето е бяло, отколкото да се каже, че е жълто, оранжево или всеки друг единичен, чист цвят“, каза Бейрд.

И така, значи слънцето е бяло?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com