Космически лъчи разкриха тайна стая в Наклонената пирамида

7614
Космически лъчи разкриха тайна стая в Наклонената пирамида

Френски археолози са открили тайна стая в пирамидата на Снофру, съобщава РИА Новости, като се позовава на доклад на учените от Министерството на антиките на Египет.

За първи път археолозите са приложили мюонен скенер за търсене на кухини и тайни камери в египетските архитектурни паметници.

Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида

Проектът по сканиране на пирамидите в Гиза установи температурна аномалия на редица от тях, включително в най-голямата – Хеопсова...

Това е "космическа" технология, която позволява да се проследят потоците мюони – заредени частици, възникващи в резултат на сблъсъците на космически лъчи с молекулите на газовете във въздуха.

Мюоните са способни да се ускоряват до почти светлинна скорост и да проникват на стотици метри в дълбините на планетата. Тяхната скорост в празно пространство е доста по-бавна, отколкото при преминаването през камъните и земята.

Именно тази способност са използвали археолозите, на които са помагали физици от Министерството на атомната енергия на Франция.

По пиковете в мюонния фон учените са установили, че в пирамидата на Снофру, известна като Наклонената пирамида, има тайна стая. Тя е разположена на 18 метра над по-рано откритата камера, но учените все още не са открили вход към нея.

Археолог ще търси гробницата на Нефертити

Британският египтолог Николас Рийвс, които смята, че гробницата на Нефертити може да се намира в гробницата на Тутанкамон, започва първ...

Учените продължават изследването на пирамидата, като планират да използват тази технология и за изучаването на пирамидите в Гиза. Очаква се първите данни да бъдат публикувани след около месец.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com