Ледници помогнали в строителството на Стоунхендж

10515
Ледници помогнали в строителството на Стоунхендж

Изследователи от Уелс са установили, че каменните монолити, от които се състои Стоунхендж, са се появили на 130 км от Лондон вследствие на движението на ледници.

Досега се смяташе, че преди 5000 години са ги "пренесли" древните хора. Изследването е публикувано в археологическото издание Antiquity.

Уникална находка на подводен монолит като от Стоунхендж

Сицилия, Италия. Археолози са открили енигматичен монолит, който тежи 15 тона и наподобява камъните от съоръжението Стоунхендж. Възрас...

Археолозите са публикували доклад, в който твърдят, че ямите, които се смятали за свидетелство за това, че Стоунхендж е част от по-ранна постройка, създадена от хората, всъщност са се появили по естествен начин.

Според учените именно движението на ледниците е довело до появата на камъните на днешното им място преди повече от половин милион години.

Те признават, че недалеч от Стоунхендж може да е имало лагер на древни ловци, но няма свидетелства, че именно хора са преместили камъните.

Следващите изследвания на кариерите, откъдето вероятно са извадени монолитите на Стоунхендж, са планирани за 2016 година.

Стоунхендж е музикален инструмент?

От векове насам човечеството се опитва да си даде отговор какво точно представлява каменният кръг Стоунхендж. Според британските експе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно