Мръсният въздух влошава умствените способности

5600
Мръсният въздух влошава умствените способности
Снимка: alvpics / Pixabay

Качеството на въздуха може да окаже пряко влияние върху когнитивните функции, особено при възрастните хора. До този извод са стигнали китайски учени, след като сравнили състоянието на умствените способности с качеството на атмосферния въздух в градовете, където живеели изследваните хора.

Както следва от резултатите от изследването, публикувано в The Lancet, учените изследвали здравето на 2812 възрастни хора, разделени в две групи. Първите живеели в градове, където се реализирали програми за борба с вредните емисии в атмосферата. Такива програми започнали да набират популярност в Китай от 2014 г. и провинциите започнали да постигат годишно намаление на емисиите с най-малко пет процента. Контролната група хора живеели в градове, където нямало такива програми.

Епидемия от деменция очаква човечеството

През 2014 и 2018 г. участниците в експеримента преминали през серия от сложни тестове, които трябвало да разкрият когнитивните им способности. Оказало се, че още по време на тестовете през 2014 г. хората от градове, в които не били изпълнявани екологични програми, показали по-ниски резултати от тези, които живеели на места с по-чист въздух. Когато тестването било проведено четири години по-късно, тази разлика само се увеличила. Въз основа на резултатите от експеримента учените казват, че има пряка причинно-следствена връзка между качеството на въздуха и когнитивните способности.

От биологична гледна точка учените обясняват влиянието на лошия въздух върху умствените способности с това, че при високо ниво на замърсяване микрочастиците от замърсяващите вещества навлизат в човешкото тяло чрез кръвта или чрез дишане и предизвикват отравяне. Също така, посочват учените, замърсителите могат да се натрупват в тялото и да допринесат за отлагането на амилоидни плаки, които според една от популярните в момента хипотези причиняват деменция.

Медици назоваха ранните признаци на деменция при 40-годишните

Авторите на изследването отбелязват, че, разбира се, състоянието на когнитивната функция не зависи само от възрастта. Установено е, че продължително пушене, заседнал начин на живот, самота, ниско ниво на образование и липса на постоянна умствена дейност влошават състоянието на когнитивните способности.

Но, подчертават учените, начинът на живот често е личен избор на човек, а проведеното изследване показва, че прилагането на дългосрочни екологични програми може значително да намали рисковите фактори за развитие на деменция и да повиши качеството на живот на възрастните жители в мегаполисите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com