Мъжете надценяват, а жените подценяват своя IQ

5236
Мъжете надценяват, а жените подценяват своя IQ
Снимка: iStock

Учени от Школата по приложна психология към университета Грифит са решили да разберат колко трезво мъжете и жените оценяват умствените си способности.

Въпреки общата склонност на хората да надценяват своята интелигентност, ние все пак сме различни. Някои се съмняват в интелектуалните си способности, други силно надценяват талантите си. Но като цяло е установена любопитна закономерност: ако мъжете бъдат помолени да оценят своя IQ, те се смятат за значително по-умни, отколкото са в действителност. В същото време самооценките на жените са много по-скромни, пишат изследователите.

Както отбелязват авторите, тези изводи са в съответствие с изводите от други изследвания. Психологът Ейдриън Фърнъм приписва този ефект на мъжката гордост и женското смирение, които се наблюдават в много култури.

В изследването взели участие десетки доброволци от двата пола. Разказали им, че две трети от всички хора на планетата имат коефициент на интелигентност, вариращ от 85 до 115, след което били помолени сами да оценят собствената си интелигентност. След това участниците преминали самия IQ тест.

В тази извадка средният IQ бил 107,55. Това е малко над средното, както се и очаквало. Диаграма на корелацията между самооценката и действителния IQ по пол показала, че мъжете като цяло са склонни да надценяват умствените си способности, докато жените, напротив – да ги подценяват .

Авторите на статията настояват, че резултатите им имат важно значение. Въз основа на изводите психолозите казват, че собственият интелектуален образ на човек често е „самоизпълняващо се пророчество“. Тоест, ако мислиш, че не можеш да направиш нещо, значи няма и да го направиш.

Когато момичетата подценяват интелигентността си в училище, те са склонни да избират по-малко предизвикателни курсове, особено по естествени науки, технологии, инженерство и математика. Тези решения ограничават избора им на образование и кариера след училище.

Такива различия между половете могат отчасти да обяснят разликата между половете в заплатите и преговорната способност с работодателите.

„Би било хубаво, ако ние като родители, възпитатели и общество можем да изградим увереността на момичетата и младите жени до ниво, при което те вярват в себе си и са свободни от такива съмнения“, заключават изследователите.

И все пак кой е по-мъдър: жените или мъжете?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно