Неочакваната полза от образованието

53415
Неочакваната полза от образованието
Снимка: Thinkstock

Американски невролози установиха връзката между нивото на образование при пациенти с травма на мозъка и способността им за възстановяване.

Смята се, че образованието повишава конгитивния резерв на организма, т.е. способността на мозъка за изпълнява основни функции, независимо от увреждането.

Диамантените планети се оказаха разпространено явление

Богатите на въглерод планети може да се окажат много по-разпространено явление, отколкото се смяташе по-рано. За това свидетелстват рез...

Това се наблюдава, напр., при болестта на Алцхаймер, чиито симптоми се наблюдават в по-малка степен при хора с по-високо ниво на образование при еднаква степен на поразяване на мозъка.

Специалисти от медицинското училище в Балтимор, решили да изяснят с какво са свързани вариациите в степента на възстановяване на мозъчните функции след травма на главата. Доктор Ерик Шнайдер и колегите му стигнали до извода, че образованието е важен фактор, който спомага рехабилитацията след травми. Те изследвали пациенти с травми на мозъка, получени главно при  катастрофи или при падане.

В проучването участвали  769 пациенти на възраст от 23 години и повече, които се намирали под лекарско наблюдение в продължение на една година след инцидента.

Пациентите били разделени на групи по ниво на образование.

185 (24%) имали средно образование, 390 (51%) отдали на образованието си между 12 и 15 години, т.е. завършили са средно образование и допълнителна квалификация, напр. В колеж, а 194 (25%) били с незавършено висше образование, т.е. посветили  поне 16 години на обучение.

Кръшкането се предава по наследство

Учени установиха, че склонността към изневяра може да се предава по наследство. До извода експертите са достигнали, анкетирайки 2 000 ...

Една година след получената травма 219 пациенти (28%) възстановили здравето си и могли да се върнат към образованието или работата си.

Едва 23 от тях не са имали дори средно образование, затова пък 76 души имали диплома за бакалавър.

Според д-р Шнайдер, пациентите с образование, еквивалентно на степен бакалавър, шансовете за пълно възстановяване са седем пъти по-високи, в сравнение с тези, които не са завършили средно образование.

Въпросът за това как образованието спомага за защита на мозъка от увреждания изисква по-задълбочено изучаване,  смятат авторите на изследването, публикувано в сп. Neurology. 

 

Учени установиха нови фактори, водещи до аутизъм

Факторите на обкръжаващата среда имат много по-голяма роля във всеки отделен случай на аутизъм, отколкото се смяташе до сега – те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com