Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал на български лекар за канцерогенен ефект на лекарства за кръвно беше признат от престижна германска медийна група

24 ноември 2020, 11:51 часа • 62827 прочитания

Една от най-реномираните издателски групи в света, включително на научна и медицинска литература – германската Springer, официализира изключително важен научен труд на български лекари. Става въпрос за статия на дерматолога проф. Георги Чернев, публикувана още през 2018 година в македонско научно списание.

Пред Actualno.com проф. Чернев потвърди, че в статията се описва първа сериозна медикаментозна странична реакция за образуване на меланоми при употреба на препарати от клас лекарства за кръвно налягане – т.нар. сартани*. Проф. Чернев конкретно посочи и имена – препаратите "Ексфордж" (Exforge) и "Диован" (Diovan), на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис" (Novartis). По думите му, точно за тях става въпрос в статията, която Springer каталогизира в специален списък като първи описани нежелани лекарствени реакции. Списъкът можете да видите ТУК!

Обръщам внимание не за примеси в тези лекарства, т.е. нитрозамини, а за активното вещество, подчерта проф. Чернев и отново попита защо швейцарската компания не иска да коментира, макар той да е писал специално писмо. Повече подробности, както и за съдебните битки на дерматолога с българската държава заради научната му работа специално заради сартаните - НАУЧЕТЕ ТУК!

* Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com в предишно интервю, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - конкретно става въпрос за растеж на меланома! За кои рецептори става въпрос, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! Повече подробности за специализирани научни публикации можете да откриете ТУК!

На снимката: Проф. Георги Чернев

Заглавната снимка е илюстративна!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес