Огромен древен двоен кратер откриха в Швеция

5754
Огромен древен двоен кратер откриха в Швеция

Геолози от университета на Гьотеборг в окръг Йемтланд за първи път откриха кратери, образувани от падането на два огромни метеорита. Последните вероятно се явяват отломки от древен сблъсък между два астероида в пояса между Марс и Юпитер, пише Phys.org.

Падането на метеоритите и образуването на кратерите е станало, според оценките на учените, преди 458 милиона години. Големият кратер е разположен на 20 километра южно от гр. Йостершунд в Швеция и има диаметър 7,5 километра. По-малкият кратер се намира на 16 километра от първия и има диаметър 0,7 километра.

Метеорити са довели до възникването на живота

Учени доказаха, че падането на метеорити в древните океани може да е довело до появата на нуклеотидните бази и аминокиселини, залегнали...

"Преди около 470 милиона години два големи астероида са се сблъскали в пося между Марс и Юпитер, така че много от техните фрагменти са се разлетели в различни траектории. Някои от отломките са паднали на Земята", казва геологът Ерик Стъркел.

По-рано на мястото на съвременното графство Йемтланд е имало море, чиято дълбочина в точките на падане на метеоритите е достигала 0,5 километра. Падането на отломките на астероидите е предизвикало кратковременно (за няколко минути) изсушаване на участъците и последващото им запълвало с вода.

Учените отбелязват, че за първи път са успели надеждно да докажат едновременното образуване на кратери в резултат на двоен удар от тела от един и същи сблъсък, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com