Откриха нов вид костенурки на Галапагоските острови

14682
Откриха нов вид костенурки на Галапагоските острови

Международен екип учени от Йейлския университет (САЩ) откриха нов вид сред гигантските костенурки, обитаващи Галапагоските острови, съобщава Франс прес.

Учените направили откритието с помощта на ДНК анализ. По време на изследване, започвало още през 2002 година, станало ясно, че популациите, които се смятали за един вид, всъщност принадлежат към друг.

Евтанизираха костенурка на 150 години

Гигантска галапагоска костенурка на възраст повече от 150 години е била евтанизирана в зоологическа градина в Калифорния. Костенурката...

Откритият вид е получил названието Chelonoidis donfaustoi в чест на Фаусто Йерена, който се грижел за Самотния Джордж, смятан за последен представител на абингдонска слонска костенурка.

"По наши оценки особите от този вид са между 250 и 300", казва еквадорският учен Ушингтън Тапиа, който взел участие в изследването. Тези костенурки обитават източната част на остров Санта Крус.

С новото откритие на Галапагоския архипелаг сега се наброяват 11 вида гигантски костенурки. Общо са известни 15 вида галапагоски костенурки, четири от които се измрели.

Галапагоските острови са разположени в Тихия океан и принадлежат на Еквадор. Зоната на Галапагоските острови се явява дом на много уникални видове, включително гигантски костенурки, игуани, някои видове птици и други животни.

Протезираха костенурка с Lego

Немски ветеринари помогнаха на болна костенурка, като ѝ направиха протези от Lego, с чиято помощ животното ще се придвижва, докато се в...

Както смятат учените, наблюденията на галапагоските костенурки са станали отправна точка за Чарлз Дарвин в създаването на теорията на еволюцията чрез естествен отбор. По време на пътешествие по тези острови ученият е забелязал, че черупките на костенурките от различни острови имат разлики във формата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно