Откриха предполагаемия роден дом на апостолите Андрей и Петър

9437
Откриха предполагаемия роден дом на апостолите Андрей и Петър
Снимка: Caravaggio - Royal Collection / Public Domain

При разкопки на църква в Израел, която някога се е намирала в древния град Бетсаида, археолози откриха мозайка с надпис, посветен на апостол Петър. Според учените мозайката в чест на апостола показва, че църквата е построена на мястото на къща, в която може да са живели Петър и брат му Андрей, наречени в Новия завет първите ученици на Исус. Това съобщава Times of Israel.

Надписът върху мозайката започва с думите на дарителя: „Константинос, слуга на Месията“, а след това се използва византийската фраза „Глава и Водач на Небесните Вестители“, която се отнася за св. Петър.

Изследователи от Института по археология на Галилея под ръководството на проф. Мордехай Авиам и проф. Стивън Нотли отбелязват, че надписите на мозаечния под използват общ термин за обозначаване на св. Петър. Според тях това показва, че те правилно са идентифицирали местоположението на Църквата на апостолите, за която се говори в Новия завет.

„Византийската християнска традиция обикновено идентифицира дома на Петър и Андрей с Бетсаида. Напълно е вероятно базиликата да увековечава паметта за техния дом. Това откритие също потвърждава отъждествяването му с църквата, описана от Вилибалд фон Айхщет от VIII век, който съобщава, че тя е била построена над дома на Петър и Андрей“, каза професор Нотли.

През 724 г. Вилибалд извършва поклонение до светите места по северния бряг на Галилейското езеро. Той пише: „И оттам отидоха в Бетсаида, резиденцията на Петър и Андрей, където сега се намира църква на мястото на техния дом. Те останаха там тази нощ, а на сутринта се отправиха в Хоразин, където Господът наш изцели обладаните и изпрати дявола при стадо свине.

Археолозите обявиха откриването на предполагаемата сграда на църквата още през 2019 г. и оттогава работят на мястото. Разкопките ще продължат до октомври, учените се надяват да разкрият цялата сграда на църквата и да намерят и други надписи.

„Една от целите на тези разкопки беше да проверим дали има слой от I век на това място, което ще ни позволи да предложим най-добрия кандидат за идентифицирането на библейската Бетсаида. Ние не само открихме значителни останки от този период, но също намерихме тази важна църква и манастир около нея", заключават учените.

Апостол Петър първоначално е обикновен рибар. Неговият по-възрастен брат Андрей е първият ученик на Исус. Андрей завежда брат си при Исус и така Петър става негов последовател. Петър бил един от любимите ученици на Исус. Когато стражите на първосвещеника отиват да арестуват учителя му, той отсича с нож ухото на един от войниците, а по-късно, когато чака да разбере, какво става с Исус, три пъти се отрича от Христос. По-късно искрено се покайва.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Редки гробници на гладиатори са открити в „непобедимия град“ Анаварза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...