Откриха римски лагер в Израел: Библията го нарича мястото на последната битка на човечеството (ВИДЕО)

6168
Откриха римски лагер в Израел: Библията го нарича мястото на последната битка на човечеството (ВИДЕО)
Снимка: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Израелският орган за антики (IAA) обяви, че скорошни разкопки в подножието на Мегидо, близо до древното село Кфар Отнай, са открили 1800-годишните останки от римския VI Железен легион „Ферата“. Това е единствената римска военна база с такива размери, разположена в Израел, пише Аrkeonews.

Името на района – Мегидо – е останало в паметта и е оказало влияние върху образите на световна катастрофа в свещените текстове на няколко религии. Според преобладаващата версия на древноегипетската хронология на 16 април 1457 г. пр.н.е. – преди 3480 години – войската от бреговете на Нил (с Танини в обоза) атакува сирийците и ханаанците, водени от царя на град Кадеш. Щурмът е толкова бърз, а поради военната хитрост – неочакван, че враговете на фараона се втурват да търсят спасение извън стените на Мегидо. С течение на времето на потомците започва да им се струва, че самото му име звучи зловещо: изразът Ар Мегидо – „планината Мегидо“ – се превръща в един от символите на края на света: Армагедон.

ОЩЕ: Какво се случи при Армагедон

По време на разкопките са открити значителни архитектурни останки от главната пътна артерия на лагера – Виа Претория, както и полукръгъл подиум и участъци от каменна настилка, които са принадлежали на голяма, монументална обществена сграда.

Юлий Цезар набира този легион в Цизалпийска Галия през 52 г. пр.н.е. и първата му проява е по време на кампанията срещу галския лидер Верцингеторикс, който е обсаден в Алезия. Този легион придружава Цезар до Александрия. Името му означава „желязна броня“.

Разкопките, ръководени от д-р Йотан Тепер и Барак Цин, са част от голям инфраструктурен проект за разширяване и надграждане на път 66.

„Лагерът на римския легион в Легио е бил постоянна военна база за над 5000 римски войници за повече от 180 години, от 117 – 120 г. до около 300 г. от н.е.“, казва д-р Йотам Тепер, директор на разкопките от името на Израелската служба за антики.

„В центъра на лагера с дължина 550 м и ширина 350 м са се пресичали два главни пътя и тук е бил издигнат неговият щаб. Именно от тази изходна точка всички разстояния по римските пътища до главните градове в северната част на страната са измервани и маркирани с километрични камъни. Останките от древната сграда почти не са запазени, тъй като повечето от градивните камъни са били премахнати през годините за повторна употреба в строителни проекти, извършени през византийския и ранноислямския период“, допълва ученият.

Предварителните проучвания на района на лагера показват, че цялата римска база и всички нейни компоненти лежат под житните ниви на Кибуц Мегидо.

В Израел има богата документация относно римските военни лагери; те се състоят предимно от лагери за краткотрайна обсада или по-малки лагери, свързани със спомагателни дивизии. Но според д-р Тепер находката в Тел Мегидо е сложна легионерска крепост – една от първите по рода си, която е обитавана постоянно.

ОЩЕ: Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

Исторически източници и частична информация сочат съществуването на постоянна римска легионерска база на X Проливен легион в Йерусалим, но лагерът остава да бъде открит.

При разкопките са открити монети, части от оръжия, керамични фрагменти, стъклени фрагменти, но най-многобройните находки са керемидите, някои от които са щамповани с печатите на VI легион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно