Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха римски лагер в Израел: Библията го нарича мястото на последната битка на човечеството (ВИДЕО)

19 февруари 2024, 08:35 часа • 6420 прочитания

Израелският орган за антики (IAA) обяви, че скорошни разкопки в подножието на Мегидо, близо до древното село Кфар Отнай, са открили 1800-годишните останки от римския VI Железен легион „Ферата“. Това е единствената римска военна база с такива размери, разположена в Израел, пише Аrkeonews.

Името на района – Мегидо – е останало в паметта и е оказало влияние върху образите на световна катастрофа в свещените текстове на няколко религии. Според преобладаващата версия на древноегипетската хронология на 16 април 1457 г. пр.н.е. – преди 3480 години – войската от бреговете на Нил (с Танини в обоза) атакува сирийците и ханаанците, водени от царя на град Кадеш. Щурмът е толкова бърз, а поради военната хитрост – неочакван, че враговете на фараона се втурват да търсят спасение извън стените на Мегидо. С течение на времето на потомците започва да им се струва, че самото му име звучи зловещо: изразът Ар Мегидо – „планината Мегидо“ – се превръща в един от символите на края на света: Армагедон.

ОЩЕ: Какво се случи при Армагедон

По време на разкопките са открити значителни архитектурни останки от главната пътна артерия на лагера – Виа Претория, както и полукръгъл подиум и участъци от каменна настилка, които са принадлежали на голяма, монументална обществена сграда.

Юлий Цезар набира този легион в Цизалпийска Галия през 52 г. пр.н.е. и първата му проява е по време на кампанията срещу галския лидер Верцингеторикс, който е обсаден в Алезия. Този легион придружава Цезар до Александрия. Името му означава „желязна броня“.

Разкопките, ръководени от д-р Йотан Тепер и Барак Цин, са част от голям инфраструктурен проект за разширяване и надграждане на път 66.

„Лагерът на римския легион в Легио е бил постоянна военна база за над 5000 римски войници за повече от 180 години, от 117 – 120 г. до около 300 г. от н.е.“, казва д-р Йотам Тепер, директор на разкопките от името на Израелската служба за антики.

„В центъра на лагера с дължина 550 м и ширина 350 м са се пресичали два главни пътя и тук е бил издигнат неговият щаб. Именно от тази изходна точка всички разстояния по римските пътища до главните градове в северната част на страната са измервани и маркирани с километрични камъни. Останките от древната сграда почти не са запазени, тъй като повечето от градивните камъни са били премахнати през годините за повторна употреба в строителни проекти, извършени през византийския и ранноислямския период“, допълва ученият.

Предварителните проучвания на района на лагера показват, че цялата римска база и всички нейни компоненти лежат под житните ниви на Кибуц Мегидо.

В Израел има богата документация относно римските военни лагери; те се състоят предимно от лагери за краткотрайна обсада или по-малки лагери, свързани със спомагателни дивизии. Но според д-р Тепер находката в Тел Мегидо е сложна легионерска крепост – една от първите по рода си, която е обитавана постоянно.

ОЩЕ: Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

Исторически източници и частична информация сочат съществуването на постоянна римска легионерска база на X Проливен легион в Йерусалим, но лагерът остава да бъде открит.

При разкопките са открити монети, части от оръжия, керамични фрагменти, стъклени фрагменти, но най-многобройните находки са керемидите, някои от които са щамповани с печатите на VI легион.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес