Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

7590
Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР
Снимка: Helm/Helm et al. / Rock Art Research, 2024

Този обект, който на пръв поглед изглежда като симетрична скала, може да е праисторическа пясъчна скулптура на скат.

По думите на изследователите директното датиране на камъка би причинило щети, но оптично стимулираното луминисцентно датиране на съседни скали показва, че предполагаемото произведение на изкуството е създадено преди приблизително 130 000 години.

ОЩЕ: Археолози откриха убежище, в което хората преживели падението на микенската цивилизация

Еолианитната скала е намерена източно от залива Стил, на около 330 километра от Кейптаун. Скалата била необичайно симетрична и имала необичайна форма на скат, без опашката, пише Arkeonews.

Изследователите предполагат, че скалата може да е изкуствено копие на местен син скат (D. chrysonota) поради своята симетрия и повърхностни канали. Предпазливото заключение, до което е стигнал екипът, е публикувано в Rock Art Research.

Съавторите на изследването Чарлз Хелм, палеонтолог от университета Нелсън Мандела, и Алън Уитфийлд, почетен главен учен в Южноафриканския институт за водно биоразнообразие, пишат в The Conversation, че техните заключения са „високоинформирани спекулации, базирани на нашето разбиране за много десетки от хиляди такива скали”.

„Това е първият и досега единствен пример, който предполага проследяване от този период от време. Шансовете нещо подобно да бъде запазено и податливо на нашето тълкуване са далечни, така че е възможно това да е единственият идентифициран някога пример, но винаги можем да се надяваме, че ще стане очевидно повече“, казва Чарлз Хелм, водещ автор на изследването.

Екипът предполага, че камъкът може да е амоглиф: следа, направена в пясък, която оттогава се е превърнала в камък. Камъкът е с форма на хвърчило, с вдлъбнатини от едната страна, близки до симетрични. Основата на камъка е нарязана, което според екипа може да означава мястото, където „опашката“ на ската може да е била церемониално премахната. Камъкът е намерен на плаж, което допълнително подкрепя възможността, че скулптурата е изработена въз основа на реален екземпляр.

За сравнение, най-старото известно произведение на изкуство, свързано с животни, е 43 900-годишна картина на брадавичеста свиня, намерена в индонезийска пещера. Най-ранните изображения на лов датират приблизително от същия период и дори да има по-стари изображения на животни, те вероятно са произведения на неандерталци. Пясъчната скулптура на скат надминава в пъти надминава рекордните дати за човешки изображения на животни.

Концепцията, че оригиналното изкуство в света е в пясък и пясъкът, следователно, е оригиналното платно, предоставя достатъчно време тези умения да бъдат усъвършенствани през следващите хилядолетия. Изследователите приписват липсата на такова изкуство в археологическите записи просто на липсата на подходящи скали от междинните епохи.

ОЩЕ: Какви тайни разказва древен хороскоп, открит в Юдейската пустиня?

Изследователите пишат, че ако тяхното предположение е вярно, то не само би отместило времето, когато нашите далечни предци за първи път са създали изкуство от друг вид, но също така би могло да помогне да се обясни това, което досега е изглеждало енигматично: привидно внезапната поява на великолепно изкуство по стените дълбоко в пещерите в Западна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com