Полярни сияния са наблюдавани на екватора преди 41 000 години

5540
Полярни сияния са наблюдавани на екватора преди 41 000 години
Снимка: David Mark / Pixabay

Полярни сияния са можели да бъдат наблюдавани на екватора преди 41 000 години поради нарушения в магнитното поле на Земята. До такъв извод са стигнали учени, които разказват за своите изследвания на конференцията на Американския геофизичен съюз.

Причина е било така нареченото събитие на Лашамп (или екскурзия на Лашамп) – краткотрайно изменение на магнитното поле на Земята в последния ледников период. Тогава магнитното поле на Земята е отслабнало, променило е своя наклон и почти е престанало да пренасочва към полюсите потоците от заредени слънчеви частици.

Разгадаха тайната на "полярните сияния" на Юпитер

Астрофизици са открили причината за образуването на „северните сияния“, наблюдавани в рентгеновия диапазон на Юпитер. Те с...

1300 години са били необходими, за да се върнат силата и наклонът на магнитното поле и в този период полярните сияния може да са стигали до екватора, където в днешно време не се наблюдават, казва Агнит Мухопадхяй от Университета на Мичиган.

Той и колегите му използвали няколко модела и данни за величината на магнитното поле в епохата на събитието на Лашамп, взети от изучаването на лава и седиментни скали. Учените са установили, че независимо че размерът на магнитосферата тогава е намалял до 3,8 земни радиуса, магнитното поле не е изчезнало напълно. В този период магнитните полюси са се изместили към екваториалните ширини и полярните сияния са ги последвали.

Полярните сияния (Aurora) са оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята. Те възникват вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето. Обикновено възникват на височина 90–130 км над повърхността на Земята.

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.

Нощен танц на китове по време на северно сияние (ВИДЕО)

Преди дни в интернет се появи кратко, но уникално видео на полярно сияние. Този път операторът е успял да запечата как сиянието е освет...

На всеки 11 години дейността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Северното сияние, наричано още Aurora Borealis, буквално преведено от латински означава „Зора на Севера“. В Южното полукълбо полярното сияние се нарича Aurora Australis.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com