Праисторически рисунки от Амазонка показват изчезнали гиганти

20331
Праисторически рисунки от Амазонка показват изчезнали гиганти
Снимка: José Iriarte et al.

Преди повече от 12 000 години Южна Америка е била обитавана от животни от ледниковата епоха, включително ленивци с размер на автомобил и нечифтокопитни с хоботи.

Преди две години в колумбийската част на Амазонка археолозите направили невероятна находка – серия от праисторически рисунки върху скален масив. Рисунките се простират на 12 километра, изпълнени предимно с охра, и представляват геометрични модели, отпечатъци от ръце и изображения на животни, както и сцени на лов.

Това място се нарича Серания де л Линдоса и се намира в изключително недостъпна част от най-големия национален парк в Колумбия - Чирибикете. Група учени под ръководството на Хосе Ириарте от университета в Ексетър (Великобритания) са изследвали тези рисунки, които са едни от най-големите скални рисунки. Резултатите са представени в статия, публикувана в списанието Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Авторите на изследването предполагат, че на тази рисунка е изобразен гигантски ленивец. Техните опоненти твърдят, че е капибара. Хората, нарисувани до тях, обаче не отговарят по размер на капибарата. Снимка: José Iriarte et al.

Както бе споменато по-горе, много от рисунките в Серания де ла Линдоса изобразяват ловни и ритуални сцени, показващи взаимодействието на човека със заобикалящата го реалност. Авторите на творбата твърдят, че скалните рисунки представят цялото разнообразие от животни на Амазонка: от костенурки и риби до ягуари, маймуни и дикобрази.

Сред това разнообразие има няколко интригуващи изображения. Учените сравняват рисунките от Серания де ла Линдоса с предполагаемия изглед на мегафауна (реконструкции на изчезнали животни, направени от палеонтолози). Оказало се, че някои от изображенията имат прилика с изчезнали представители на мегафауната.

Древните хора разбирали от пространствено планиране

С други думи, изследователите предполагат, че древните хора са нарисували гигантски ленивец, гомфотериум, за който някои учени смятат, че е прародител на слонове, камили, коне и нечифтокопитни с хоботи.

Според учените хората са създавали целия комплекс от рисунки в продължение на няколко века – и най-вероятно те са били първите, които са дошли на тези места. Като цяло историята на разпространението на вида Homo sapiens в Новия свят все още е доста слабо проучена, в него има много тъмни места. Някои открития просто се игнорират от научната общност. Следователно въпросът за датирането на рисунките стои много остро.

Хосе Ириарте смята, че това е гомфотериум. Снимка: José Iriarteet al.

А това е много трудно. Факт е, че охрата е неорганичен минерален пигмент, който не съдържа въглерод. Съответно не може да се датира с помощта на радиовъглеродни методи. Въпреки това някои фрагменти от охра са открити в седименти под нарисуваните вертикални скални повърхности - и тези слоеве са датирани на 12 600 години.

Сега се работи за датиране на червения пигмент, използван за рисуване. Археолозите се надяват, че древните художници са смесили охрата с някакъв вид свързващо вещество, което би позволило да се определи точната дата. Резултатите от това изследване се очакват в края на 2022 г.

„Те [хората] са се сблъскали с тези едри бозайници и, вероятно, са ги скицирали. <…> Рисунките са много натуралистични и можем да видим морфологичните особености на животните“, се казва в творбата.

Съжителствали ли са нашите предци с динозаврите?

По-нататъшното изучаване на рисунките може да хвърли светлина върху причините за измирането на тези гигантски животни. Според Ириарте при археологически разкопки в непосредствена близост не са открити кости на изчезнали същества: тоест може да се предположи, че те не са били източник на храна за хората, създали картините.

Трябва да се каже, че интерпретацията на рисунките от Серания де ла Линдоса като изображение на мегафауната от преки очевидци е спорна и нееднозначна. Някои археолози смятат, че изключителната запазеност на рисунките показва по-късен произход и че има и други вероятни кандидати за изобразените същества. Например гигантският ленивец, идентифициран от Ириарте и колегите му, може всъщност да е капибара – гигантски гризач, който е разпространен днес в региона.

По такъв начин мненията на учените за природата и хронологията на скалните рисунки на Серания де ла Линдоса се разминават и само допълнителни изследвания ще могат да определят с какви животни в действителност са се срещали древните представители на нашия вид в Южна Америка.

Неизвестни древни култови пирамиди са открити в Мексико

Да добавим още, че за разлика от европейските художници от горния палеолит, които предпочитали да рисуват в дълбоки тъмни пещери, ранните жители на Амазонка са го правили върху открити скали. В резултат на това запазването на картините оставя какво да се желае: под въздействието на стихиите изображенията избледняват или се отмиват, което усложнява тяхното изследване и интерпретация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com