Слоновете четат човешките жестове без тренировки

70398
Слоновете четат човешките жестове без тренировки
Снимка: University of St Andrews

Африканските слонове лесно разбират, когато им показват нещо, дори ако са ги учили да разпознават само гласови команди. 

Много домашни животни, които хилядолетия живеят заедно с човека, са се научили да интерпретират нашите жестове – тоест да разбират какво им се показва. Тази особеност имат кучетата, котките, козите, конете. Всички те дълго са опитомявани, като са отбирани сред тях тези, които най-добре се разбирали с човека. 

Слонове измират масово от инцидентни електрошокове

Близо 300 диви слона са загинали в индийския щат Ориса за последните пет години, обяви местното министерството на горите и околната сре...

Но както са изяснили зоолозите от университета в Сейнт Андрюс (Великобритания), способности да четат човешки жестове имат и африканските слонове. Тук има две особености – първо, тези животни никога не са облагородявани с изкуствен подбор, и второ, както пишат изследователите в сп. Current Biology, слоновете разпознават човешките жестове дори без специална тренировка. 

Ричард Бирн и Ана Смет изследвали 11 слона, чиято задача била да возят туристи около водопада Виктория. В първия експеримент човек заставал между две кофи, в едната от които имало храна. Изследователят показвал с ръка към кофата с храна, гледайки последователно ту към кофата, ту към слона. В повечето случаи животните отивали към правилното ведро, независимо че експериментаторът можел да заема различни пози и да се приближава ту към едното, ту към другото ведро. 

Но когато изследователите се опитали да експериментират с няколко вида жестове, се оказало, че слоновете тълкуват указанията различно. Те добре разбирали, когато им показвали предмета с пръсти, но не могли да разпознаят погледа. 

Едновременно зоолозите направили още едно любопитно наблюдение – сравнявайки как слоновете тълкуват жестовете в няколко серии експерименти, те не открили между тях никаква съществена разлика. Тоест опитът не бил тренировка за животните, те знаели всичко предварително и нищо ново не научили (или не искали да научат). 

Древните слонове са имали социален живот

Древните слонове, подобно на съвременните, са живеели и пътешествали в групи. До този извод стигнаха учени, анализирали следите от те...

Тук може да си спомним, че тези слонове возят туристи – а това означава, че все пак са дресирани по някакъв начин. Но всички команди на тези слонове били давани с глас и никой не ги учил да реагират на жестове. 

Дивите слонове често „жестикулират” с помощта на хобота – такива жестове са необходими за общуването в групата, но още не е ясно има ли указателни жестове сред слоновите. Съществува версия, че слоновете сочат с хобот към опасност, но подробна класификация на слоновите движения за общуване все още няма. 

Тук също не може да не споменем друго изследване на учени от Кеймбридж, в което те стигнали до извода, че слоновете не разпознават жестове, а се вслушват в гласа на човека. Но авторите на новото изследване обясняват разликата в резултатите с това, че тези слонове са дресирани различно. 

Във всеки случай за окончателни изводи за слонското общуване получените резултати трябва да се потвърдят с наблюдения на диви слонове, а не на опитомени животни. 

И слоновете вече с контактни лещи

Най-голямата обитателка на амстердамската зоологическа градина е първият слон в Европа, на когото специалисти поставиха контактна леща...

Още интересни материали може да намерите на megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com