Тревожността води до диабет и сърдечни заболявания при мъжете

5908
Тревожността води до диабет и сърдечни заболявания при мъжете
Снимка: iStock/Guliver

Американски учени са стигнали до извода, че мъжете, които повече се безпокоят, по-рано развиват болести на сърцето и диабет. Резултатите от изследванията са публикувани в Journal of the American Heart Association.

За да проследят връзката между тревожността и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет тип 2, авторите анализирали данните за участниците в проучването на мъжкото стареене Normative Aging Study, започнало през 1961 г. от Американската амбулаторна клиника за ветерани в Бостън.

Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата

Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи – с времето близките на пушачите намалява...

В анализа били включени 1561 мъже, чиято средна възраст през 1975 г. била 53 години. Към момента на влизане в проучването те нямали сърдечносъдови заболявания или рак и всички преминали тестове за невротизъм.

Болестите, които можем да отключим от тревожност

Невротизмът е личностна черта, характеризираща се със склонност да се интерпретират ситуациите като заплашителни, стресови или потискащи. Хората с високо ниво на невротизъм са склонни да изпитват по-често негативни емоции - като страх, тревожност, тъга и гняв.

"Нашите резултати показват, че по-високите нива на тревожност сред мъжете са свързани с биологични процеси, които могат да доведат до сърдечни заболявания и метаболитни нарушения. И тази връзка може да е възникнала много по-рано, отколкото е прието да се смята - потенциално още в детството или юношеството", казва Левина Ли, доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Бостънския университет и клиничен психолог в Националния център за посттравматично стресово разстройство на Министерството на ветераните на САЩ.

"Тревожността е свързана с опитите ни да решим проблем, чийто резултат е неясен – той може да бъде положителен или отрицателен. Тревожността може да бъде адаптивна, например когато ни води към конструктивни решения, или нездравословна, особено когато стане неконтролируема и пречи на ежедневните ни дейности“, обяснява ученият.

Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора

Хората, които крият емоциите си, надценяват мащаба на проблемите и търсят виновниците, а също така отказват да търсят положителните стр...

Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки

Участниците в изследването преминавали медицински прегледи и кръвни изследвания на всеки три-пет години. Сред параметрите за оценка на здравословното състояние авторите избрали седем кардиометаболитни рискови фактора: горно и долно артериално налягане, общ холестерол, триглицериди, индекс на телесната маса, кръвна захар, скорост на утаяване на еритроцитите и възпалителен маркер.

На всеки участник били давани точки, по една за всеки от седемте рискови фактора. Ако човек имал шест или повече високорискови маркера, учените считали, че вече е развил кардиометаболитно заболяване.

Изследователите установили, че в периода между 33 и 65 години средното количество високорискови кардиометаболитни фактори се увеличавало с около един на десетилетие, достигайки средно 3,8 до 65-годишна възраст. Но във всички възрастови групи при участниците с по-високи нива на невротизъм те били повече. След коригиране на демографските характеристики, като доходи и образование и фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, учените изчислили, че рискът от развитие на кардиометаболитни фактори при тях е с 13% по-висок, отколкото при хората с ниска тревожност, уточнява РИА Новости.

 

Социалната изолация заради COVID-19 e увеличила тревожността и скандалите

Социалната изолация заради пандемията е увеличила тревожността сред хората и е причина за конфликтите в семейната среда, показват данни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com