Учени: Митовете за "говорещите" полярни сияния може би са верни

10048
Учени: Митовете за "говорещите" полярни сияния може би са верни
Снимка: David Mark / Pixabay

От векове се носят легенди, че полярното сияние "говори" и издава звуци, когато геомагнитните бури проблясват над земните полюси. Учените отдавна ги отхвърлят като психоакустични феномени - въображаеми звуци, които не съществуват в действителност.

Ново проучване на изследователи от Университета Аалто във Финландия подновява дебата, като показва, че има силна връзка между геомагнитните колебания и "авроралните звуци", обяснява публикация във Форбс”.

Северното сияние може да бъде чуто дори когато не се вижда (АУДИО)

Записи на звуците на северното сияние, показващи, че това явление е много по-често, отколкото се смяташе досега, и се случва дори когат...

Северното и южното сияние се дължат на слънчевия вятър - заредени частици от Слънцето, които взаимодействат с магнитното поле на Земята. Тези поразителни зелени цветни вълни се генерират, когато заредените слънчеви частици се сблъскват с молекули кислород, движещи се с невероятно висока скорост през атмосферата.

В новото си изследване учените от Университета Аалто твърдят, че при подходящи условия слой от топъл въздух на около 75 метра над земята може да съдържа статичен заряд, който се разрежда, когато въздухът се разсейва, издавайки пращящ звук. Изследователите обясняват, че този звук вероятно се появява, когато има полярно сияние, въпреки че може да се случи и когато то не се вижда, в зависимост от геомагнитните условия.

"Това опровергава твърдението, че звуците на полярното сияние са изключително редки и че то трябва да е изключително ярко и живо", обяснява Унто К. Лайне, почетен професор в университета Аалто и водещ автор на новия доклад, който за първи път е представен на Балтийската скандинавска акустична среща в Олборг, Дания.

За целите на проучването си изследователите записали четири часа полярни звуци от точка близо до село Фискарс, Финландия, на около 90 км западно от Хелзинки. Въпреки че по време на записа не е имало северно сияние, данните на Финландския метеорологичен институт показват, че геомагнитната активност е била подобна на условията, които обикновено осветяват небето. „Авроралните звуци' са по-често срещани, отколкото се смяташе досега

В древен ръкопис е намерено описание на небесна "петцветна светлина"

Описание на необичайно небесно явление, открито в древен китайски ръкопис, е анализирано от независимия изследовател от Канада Маринус ...

Всъщност има толкова силна връзка, че изследователите смятат, че вече могат точно да прогнозират кога полярното сияние ще издаде звук: "Използвайки геомагнитните данни, които бяха измерени независимо, е възможно с 90% точност да се предвиди кога ще се появят полярните звуци в моите записи ", твърди Лайн.

Той обясни, че тези звуци са много по-често срещани, отколкото се смяташе досега, въпреки че в повечето случаи, когато някой ги чуе, предполага, че това е пукане на лед или животно, което стои близо на клонче.

Новите изследвания означават, че следващата вълна туристи, които ще пътуват за северното сияние между септември и март, може би също ще внимават за звуци, както и за невероятните гледки над главите си.

Въпреки че повечето от тези туристи несъмнено ще имат невероятно преживяване, едва ли някой от тях ще се доближи до преживяването на астронавтите от екипажа на SpaceX Crew-2, които наскоро прелетяха над полярното сияние, преди да се приземят обратно на Земята. В допълнение към изследванията на екипа от Университета Аалто, НАСА също скоро ще изстреля две ракети към северното сияние като част от мисията си Ion-Neutral Coupling during Active Aurora (INCAA) в опит да разбере по-добре явлението.

НАСА изпраща две ракети в северното сияние

Специалистите на НАСА споделиха планове за изстрелване на две ракети на височина над 200 км директно в северното сияние, за да проучат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно