Учени обърнаха стареенето назад

7009
Учени обърнаха стареенето назад
Снимка: iStock

Една от най-обещаващите терапии в областта на изследванията срещу стареенето включва набор от молекули, известни като факторите Яманака (на името на Шиня Яманака, японски Нобелов лауреат през 2012 г. за изследванията му върху стволовите клетки). Сега учените са ги използвали за подмладяване на стареещите клетки, регенерация на мускулите и борба с глаукомата.

Ново изследване на Института Солк се е стремило да развие тези специфични случаи на употреба, като е демонстрирало как тези молекули могат да обърнат признаците на стареене при мишки на средна и по-напреднала възраст без никакви признаци на здравословни проблеми след продължително лечение. Изследването е публикувано в списание Nature Aging.

Факторите Яманака в центъра на това изследване представляват набор от четири препрограмиращи молекули, които могат да нулират молекулярния часовник, открит в клетките на организма. Те връщат в изходно състояние уникалните образци от химически вещества, известни като епигенетични маркери, които се развиват по време на стареенето.

Този подход е използван за преобразуване на възрастни клетки обратно в стволови клетки, които след това могат да се диференцират в различни типове клетки.

Витамин В2 е способен да предотвратява стареенето, установиха учени

Учените от Института по биология Солк по-рано са използвали подхода за обръщане на признаците на стареене при мишки с болест на преждевременно стареене и да подобрят функцията на тъканите в сърцето и мозъка. Отделно учени от Станфордския университет миналата година са използвали тази техника, за да дадат на възрастни мишки мускулната сила на млади мишки.

Целта на новото изследване се състояла в изучаване на ефектите върху здрави животни, когато те наближават последните етапи от живота, за да се разбере не само дали този подход предлага ползи против стареенето, но и дали причинява някакви неблагоприятни последици за здравето.

На мишки на средна възраст от 15 до 22 месеца, което съответства на възраст от 50 до 70 години при хората, били прилагани фактори Яманака в продължение на 7 месеца, докато друга група била лекувана в продължение на 10 месеца (възраст от 12 до 22 месеца, което съответства на възраст от 35 до 70 години). Трета група получавала молекулите само един месец и била на 25 месеца, или на 80 години в човешки еквивалент.

„Това, което наистина искахме да установим, е, че използването на този подход за по-дълъг период от време е безопасно – каза Прадип Реди, съавтор на изследването. – Действително, не сме забелязали никакви отрицателни ефекти върху здравето, поведението или телесната маса на тези животни.“

Кога мозъкът започва да остарява безвъзвратно?

Мишките не само не показали неврологични промени или изменения в кръвните клетки, но и признаци на рак; те приличали на по-млади животни в много отношения.

Епигенетични модели, типични за младите мишки, се наблюдавали в бъбреците и кожата, докато кожните клетки били способни да пролиферират (увеличаване броя на клетки, изграждащи дадена тъкан, вследсвие на тяхното делене и нарастване) и да сведат до минимум белезите след травми – способност, която обикновено намалява с възрастта. В същото време метаболитните молекули в кръвта не демонстрирали типичните възрастови изменения.

Тези ефекти били наблюдавани при мишките, лекувани както за 7, така и за 10 месеца, но не и при групата в напреднала възраст, лекувана само един месец. Учените също така анализирали мишките на „половината от подобрението“ и интересното е, че тези ефекти все още не се били проявили в пълна степен, което накарало изследователите да стигнат до извода, че „продължителността на лечението определя степента на положителните ефекти“.

„Ние сме развълнувани, че можем да използваме този подход през целия живот, за да забавим стареенето при нормални животни – казва Хуан Карлос Изписуа Белмонте, друг от авторите. – Този метод е безопасен и ефективен при мишки. Освен в борбата с възрастовите заболявания този подход може да предостави на биомедицинската общественост нов инструмент за възстановяване на здравето на тъканите и организма чрез подобряване на функцията на клетките и устойчивостта към различни болестни ситуации, такива като невродегенеративни заболявания.“

Мускули в Космоса ще разкриват тайната на стареенето

В бъдеще учените планират да изследват влиянието на факторите Яманака върху специфични молекули и гени и да разработят нови начини за доставянето им. Те също така възнамеряват да проучат колко дълго трае ефектът от терапията.

„В крайна сметка искаме да възстановим стабилността и функцията на старите клетки, така че да са по-устойчиви на стрес, травми и болести – казват изследователите. – Нашата работа показва, че поне при мишки има начин да се постигне това."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com