Учени за първи път създадоха синтетични ембриони

3541
Учени за първи път създадоха синтетични ембриони
Снимка: iStock

Израелски учени направиха пробив в науката, като създадоха ембрионоподобни структури без сперма или яйцеклетки. Откритието предизвика дебат за етиката на подобни изследвания.

Изследователи от института Вайцман в Израел са открили, че миши стволови клетки могат спонтанно да се събират в ранни ембрионални структури с чревен тракт, зачатъци на мозък и сърце, пише The Guardian. Създадените от тях ембриони били наречени ​​синтетични, тъй като за образуването им не са необходими оплодени яйцеклетки.

Предполага се, че това откритие ще помогне за по-доброто разбиране на процеса на формиране на органи и тъкани при развитието на естествените ембриони. Изследователите също така смятат, че работата им ще позволи да се съкрати броят на експериментите с животни и в крайна сметка ще проправи пътя за нови източници на клетки и тъкани за трансплантация на хора. Например с помощта на технологията може да се преобразуват кожни клетки в стволови клетки от костен мозък за лечение на левкемия.

"Ние показваме, че ембрионалните стволови клетки генерират цели синтетични ембриони, включително плацентата и жълтъчната торбичка около ембриона – казва ръководителят на изследването проф. Джейкъб Хана. – Наистина сме развълнувани от тази работа и нейните последици." Изследването е публикувано в списание Cell.

Как са процедирали изследователите?

Някои клетки били предварително третирани с химикали, които включвали генетични програми за развитие в плацента или жълтъчна торбичка, докато други се развили без намеса.

Повечето от стволовите клетки не успели да образуват ембрионоподобни структури, но около 0,5% се обединили в малки топчета, от които израснали отделни тъкани и органи.

В сравнение с естествените ембриони на мишки, вътрешната структура и генетичните профили на клетките на синтетичните ембриони били 95% идентични. Според учените органите, които са се образували, били функционални. По думите на  проф. Хана синтетичните ембриони не са „истински“ ембриони и нямат потенциала да се развият в живи животни или поне не са имали, когато са били трансплантирани в утробите на женски мишки.

Етичен въпрос

Миналата година същият екип учени описа създаването на механична утроба, която позволява на естествените ембриони на мишки да растат извън матката в продължение на няколко дни. В последната работа същото устройство е използвано за отглеждане на миши стволови клетки за повече от седмица – почти половината от времето на бременността за мишка.

Сега проф. Хана е основал компанията Renewal Bio, чиято цел е да отглежда синтетични човешки ембриони за производство на тъкани и клетки за лечение на различни заболявания.

„В Израел и много други страни, като САЩ и Великобритания, това е законно и имаме етично одобрение да правим това с индуцирани човешки плурипотентни стволови клетки. Това предоставя етична и техническа алтернатива на използването на ембриони“, казва професорът.

В същото време неговият колега от британския институт „Франсис Крик“ Джеймс Бриско смята, че е важно сега да се обсъди как най-добре да се регулират подобни дейности, преди да бъдат създадени човешки синтетични ембриони.

„Сега е моментът да обмислим най-добрата правна и етична рамка за регулиране на изследванията и използването на синтетични човешки ембриони и да актуализираме действащите правила“, казва той.

Генетикът Пол Тесар подчертава, че колкото повече учените работят с ембриони, получени от стволови клетки, усъвършенствайки технологията, толкова по-малка ще бъде разликата между синтетичните и естествените ембриони.

„Учените и обществеността трябва да се съберат, за да решат къде е границата и какво е етично приемливо“, отбелязва Тесар.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени наблюдаваха развитието на човешки ембрион в изкуствени условия 13 дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com