Във вътрешността на Земята може да се открият доказателства за изменена гравитация

4643
Във вътрешността на Земята може да се открият доказателства за изменена гравитация
Снимка: iStock

Група учени са представили ново изследване, в което предполагат, че на Земята е възможно да се тества възможността за съществуване на изменена гравитация, която се различава от описаната в теорията на относителността на Айнщайн. За тази цел е необходимо да се използват сеизмичните движения на планетата, пише ScienceAlert.

Ние знаем, че видимата материя съставлява само 5% от Вселената, но не разбираме останалите 95 процента от нейното съдържание. Този така наречен тъмен сектор включва както тъмна материя, така и тъмна енергия.

Тъмната материя, изглежда, е доминиращата форма на материя във Вселената, като всяка галактика съдържа до 80 процента от тази невидима форма на материя. Междувременно тъмната енергия е някакъв източник на енергия, който залива цялото пространство-време и е отговорна за ускореното разширяване на Космоса.

10 открития, които доказват, че Айнщайн е бил прав за Вселената, и 1, което доказва, че греши

Но твърденията, че тъмната материя и тъмната енергия са физически единици, се основават на предположението, че нашето разбиране за гравитацията е правилно. В момента нашето най-добро разбиране за гравитацията идва от общата теория на относителността на Айнщайн. Тази теория ни казва, че гравитацията е проявление на огъването и изкривяването на самото пространство-време.

Но знаем, че общата теория на относителността е непълна. Знаем, че тя се разпада в центровете на черните дупки и в началото на Вселената. Така че все още не разполагаме с цялата история на гравитацията.

Мотивирани от това, много учени през десетилетията са предлагали теории за изменена гравитация, които представляват разширения и усъвършенствания на оригиналния модел на Айнщайн.

Танц на пулсари огъна светлината и доказа, че Айнщайн отново е прав

Но всички тези теории имат своите непълноти. Ако общата теория на относителността вече е тествана в различни аспекти, все още е трудно да се създаде теория, която да се различава достатъчно значително от общата теория на относителността, за да обясни потенциално липсата на тъмна материя и тъмна енергия, и в същото време да е в съответствие с всички известни наблюдения.

Според авторите на новото изследване един от начините за тестване на различните теории за изменена гравитация не е чрез наблюдения на Дълбокия космос, а чрез наблюдения на вътрешната структура на Земята.

Учените са изяснили, че при условия на изменена гравитация сеизмичните вълни преминават през нашата планета с различна скорост и по различни начини. Според изследователите познаването на масата и инерционния момент на Земята, както и наличните сеизмични данни могат да се използват за тестване на съществуването на изменена гравитация.

Засега моделите не допускат отклонения от общата теория на относителността, но колкото повече начини за тестване на теориите за изменена гравитация могат да бъдат намерени, толкова по-добре, казват учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com