Здравословното качване на килограми може да е мит

3482
Здравословното качване на килограми може да е мит
Снимка: Thinkstock/Guliver

Терминът "здравословно затлъстяване" придоби популярност през последните 15 години, но учените наскоро бяха разпитани за самото му съществуване.

Изследване, публикувано в Cell Reports осигурява допълнителни доказателства срещу идеята за здравословното затлъстяване, разкривайки, че пробите бели мастна тъкан от хората с наднормено тегло, класифицирани като метаболитно здравословен или нездравословен начин действително показва почти идентични, анормални промени в генната експресия в отговор на инсулинова стимулация, пише Science daily.

"Резултатите показват, че енергичните здравни интервенции могат да бъдат необходими за всички затлъстели индивиди, дори и тези, които преди това се считаха за метаболитно здрави", казва Майкъл Риден от Karolinska Institutet.

Можем ли да оцелеем при зомби апокалипсис?

Спасението във филмите със зомбита често идва от някакво чудно „лекарство“ или пристига армията и спасява всички оцелели. Н...

"Тъй като затлъстяването е основен двигател, променящ генната експресия в мастната тъкан, ние трябва да продължим да се фокусираме върху предотвратяване на затлъстяването."

Затлъстяването е достигнало епидемични размери в световен мащаб, засягаща около 600 милиона души по света, и значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак и диабет тип 2.

От 1940 г., доказателства в подкрепа на връзката между затлъстяването и метаболитни и сърдечно-съдови заболявания е непрекъснатото им нарастване.

Но през 1970 г. и 80-те години, експерти започнаха да поставят под въпрос доколко затлъстяването увеличава риска за тези нарушения. Последващите проучвания в края на 90-те и началото на 2000 г. показват, че някои затлъстели индивиди показват относително здрав метаболизъм и сърдечно-съдов профил.

Последните изчисления показват, че до 30% от хората с наднормено тегло са метаболитно здрави и следователно може да се нуждаят от по-малко енергични интервенции за предотвратяване на усложнения, свързани със затлъстяването. Отличителен белег на метаболитно здравословното затлъстяването е висока чувствителност към инсулин, който стимулира поглъщането на глюкоза в клетките, за да се използва за енергия.

Момиче се събуди след 16 години в кома

На 11 май 6-годишната Александра Янчарска, дъщеря на известна полска актриса, гълта хапче с вода и се задавя. Заради хипоксията момичет...

Въпреки това, в момента няма приети критерии за идентифициране на метаболитно здравословно затлъстяване, и дали съществува такова нещо или не в момента, е тема на дебат.

Риден, Карстен Дауб, и Петър Арнър от Karolinska Institutet оценяват показателите на инсулин при 15 здрави участници и 50 затлъстели, включени в клинично проучване на стомашен байпас. Изследователите взеха биопсии на коремната бяла мастна тъкан преди и в края на двучасовия период на интравенозна инфузия на инсулин и глюкоза. Въз основа на степента на глюкозното поглъщане, изследователите класифицирали в 21 затлъстели индивиди инсулинова чувствителност и 29 с инсулинова резистентност.

Бялата мастна тъкан от чувствителните към инсулин и резистентните към инсулин затлъстели лица показват почти идентични модели на генната експресия в отговор на инсулиновата стимулация. Резултатите показват, че затлъстяването, отколкото други общи рискови фактори е вероятно основният фактор, определящ метаболитното здраве.

"Нашето изследване показва, че понятието за метаболитно здравно затлъстяването може да бъде по-сложно, отколкото се смяташе досега", казва Риден.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com