Земята ще стане необитаема за бозайници след формирането на нов суперконтинент

44810
Земята ще стане необитаема за бозайници след формирането на нов суперконтинент
Снимка: iStock

Изследователи от Европа и САЩ са стигнали до извода, че след около 250 милиона години Земята ще стане необитаема за топлокръвни същества след сливането на всички континенти и образуването на суперконтинент с много влажен и горещ климат. Това съобщават от пресслужбата на университета в Бристол. Статия с подробности е публикувана в списание Nature.

Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува

„Формирането на нов суперконтинент ще създаде среда, неподходяща за живот. Типичните температури ще бъдат 40 – 50 градуса по Целзий и дори по-високи през деня, което също ще бъде придружено от свръхвисоки нива на влажност. Хората и всички други видове бозайници ще изчезнат в такава среда, тъй като ние няма да можем да охлаждаме правилно тялото си“, казва водещият автор на статията Александър Фарнсуърт от Бристолския университет.

Фарнсуърт и колегите му стигнали до това заключение, използвайки компютърен модел на тектонската активност и климата на планетата. Това им позволило да изчислят как ще се промени външният вид на Земята през следващите стотици милиони години. През това време, както отбелязват изследователите, всичките седем съществуващи в момента континента ще се обединят в нов суперконтинент, който геолозите наричат ​​Пангея Ултима или Последната Пангея.

Изображението показва най-високата месечна средна температура (градуси по Целзий) на Земята и очаквания суперконтинент (Пангея Ултима) след 250 милиона години, когато ще бъде трудно за почти всеки бозайник да оцелее. University of Bristol

Както показват изчисленията на изследователите, Пангея Ултима ще се простира почти от Северния до Южния полюс, но значителна част от този континент ще бъде разположена в екваториалните и тропическите райони на Земята. Благодарение на тази комбинация от особености новият суперконтинент ще окаже значително влияние върху климата на цялата планета.

Безжизнен суперконтинент

Учените са изчислили климатичните характеристики на Пангея Ултима, като са взели предвид, че Слънцето ще излъчва 2,5% повече енергия след 250 милиона години, отколкото днес, както и промените в концентрацията на CO2 в атмосферата, свързани с движението на континентите. Тези изчисления показали, че сухоземният живот на Земята ще бъде в изключително неблагоприятна среда след формирането на новия суперконтинент.

Причината на първо място е в това, че средните летни температури на сушата ще се повишат от сегашните 14 – 15 градуса по Целзий до 34 – 46 градуса по Целзий след формирането на Пангея Ултима. В резултат на това само 8 – 16% от общата му площ на теория ще бъдат подходящи за живот на хора и други топлокръвни същества. Тези региони ще бъдат разположени в циркумполярните региони на планетата, където климатът ще бъде приблизително същият като сега в тропиците.

Геолози описаха появата на следващия суперконтинент –Амазия

Останалите региони на Пангея Ултима ще бъдат или пустини, които ще представляват около 43 – 49% от общата земна площ, или региони с ултрависоки температури на въздуха и много високи нива на влажност. Това налага още повече ограничения върху обитаемостта на бъдещия суперконтинент, тъй като топлокръвните същества в такава среда губят способността си да охлаждат телата си.

Подобни резултати от изчисленията, както смятат авторите, показват необходимостта да се проучи как са разположени континентите на подобни на Земята планети извън Слънчевата система. Липсата на такава информация все още не позволява на планетолозите да разберат дали техният климат е подобен на съвременната Земя, или на почти безжизнената ѝ бъдеща версия, заключават геолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно