Иво Иванов: Директна атака срещу Киев ще бъде краят на Путиновата армия (ВИДЕО)

56951

Ако руските военни проявят глупостта да атакуват директно Киев, това ще бъде катастрофа. Катастрофа и за града, особено Левобережние, и за руската армия. Защото в градска война те няма да успеят да превземат Киев. Това каза в Студио Actualno, журналистът от Радио България на БНР и член на Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

За момента украинската държавна агенция УНИАН не е потвърдила, че и беларуски войски са нахлули в Украйна. Но по време на война ситуацията е динамична. Чернигов, закъдето се говори, че са настъпили беларуски части още в първия ден на войната, беше заобиколен и блокиран. Но аз лично смятам, че има известно объркване, тъй като днес президентът на Беларус Лукашенко, да си го наречем диктатора, обяви, че Русия е настъпила от беларуска територия, защото, виждате ли, срещу нейните части били струпани украински ракетни войски и други такива измислици, които нямат нищо общо с действителността. Пък и да имат нещо общо с действителността, Украйна има право да разполага на своя територия каквото си иска, това не е повод за война.

В момента ситуацията е крайно изненадваща за Русия. Путин се надяваше на нещо, което Хитлер използва през Втората световна война, особено в настъплението на Запад – светкавичен удар, дълги танкови колони, мощни, предшествани от въздушни десанти и между тях остава грамадно пространство. В това грамадно пространство обаче руската армия остави много големи градове, много украински части. И те сега се опитват да уплътнят това пространство, опитват се да блокират големите градове и се изправят пред фактора да водят война в градски условия, където цивилните жертви ще бъдат ужасяващи. Но нека това да тежи на съвестта на агресорите, ако изобщо имат съвест. Защото, както казваше Висоцки, съвестта мъчи този, който я има.

В тази ситуация в момента руското настъпление е основно към Киев. За цел на операцията беше определена т.нар. денацификация, което е абсолютна спекулация с термина, защото Путин под това нещо разбира да сложи марионетно правителство в Киев. В Украйна няма нацистки режим, каквото и да ни говори той. По-скоро Путиновият режим има всички признаци на една не само авторитарна, но и фашистка държава. И гледаме, че Путин се е вживял в ролята на новия Хитлер на Европа, който ще прави новия световен ред, но оставяме това настрана.

Основното настъпление срещу Киев наистина беше проведено от територията на Беларус, по двата бряга на Днепър.

Киев е много близо до беларуската граница и след като не успяха да пробият оттам, в момента тази огромна колона, която се вижда от сателитните снимки, руска, бронирана, се насочва към Киев. Ако руските военни проявят глупостта да атакуват директно Киев, това ще бъде катастрофа. Катастрофа и за града, особено Левобережние, и за руската армия. Защото в градска война те няма да успеят да превземат Киев.

Знаем от войната в Грозни, че Путин не се смущава да изравнява градове и да ги подготвя за основно асфалтиране, но в случая Киев не е Грозни. В случая това ще бъде краят на Путиновата армия.

Чисто по военному руските военни имат един по-умен ход. Той е да изолират града и да се опитат да го мъчат с обсада. Но за да постигнат това, те трябва да слязат малко на юг и може би тази колона точно натам се насочва, под Киев. Да форсират Днепър, което ще бъде изключително трудно, но все пак е осъществимо може би. И да развият настъплението си към Житомир. А това е една грамадна територия. Самият Житомир е с над половин милион жители, може би е и по-голям. Но те ще се опитат да се свържат с войските, настъпващи от Беларус. Защото руските войски на десния бряг на Днепър са изключително уязвими за Украйна. В момента между другото единствения изход от Киев е пак през Житомир. Т.е. за да затворят блокадата на града, трябва да го превземат. Дали ще успеят, това е отделна тема.

Но тук има нещо много интересно. Голяма част от украинската армия и сили стои във фланга на тези руснаци, които настъпват по Днепър от Беларус. Ако те ги ударят, това също ще е катастрофа за руснаците. Но все пак украинската армия в момента не смее да предприеме действия. Тя засега само се отбранява, не е настъпвала. А ние видяхме, че тогава през 2014 г. тогавашните паравоенни формирования, да припомним, че това бяха и доброволци, умеят и да настъпват.

Но заплахата, ако бъдат ударени руснаците по фланга, е, че над тях стои Беларус. Може би Беларус е най-слабата точка на тази операция, защото режимът на Лукашенко, колкото и да изглежда крепен от руснаците, е на глинени крака. Русия не смее да използва масирано беларуска армия, защото там само елитните, гвардията на Лукашенко, въздушните войски, могат да са ефективни в настъпление. Ако изпратят обикновената армия, това, което ние виждаме от кадрите от Украйна, войничета, които не знаят къде са и защо са, и търсят храна и гориво от тези, които окупират, ще бъде катастрофа. Беларуската армия ще фалира още преди да катастрофира окончателно руската.

Така че войната е много на кантар. Още повече, че Путин знае, че на запад от Днепър, колкото повече отива към полската граница, е обречен.

Путин заплаши с ядрено оръжие. Най-страшното ще бъде, ако стане ядрен конфликт. Мнозина смятат, че той блъфира. Аз обаче не смятам така. Путин е в онзи стадий на диктаторите, затова хората не трябва да бъдат допускани да властват повече от два мандата, даже и два мандата са много, защото те губят връзка с действителността и започват, вместо логически, защото логически мислехме, че Путин не може да спечели мира, защо му е война? Никой не започва война, когато не знае какъв мир ще има след това. Но той я започна. Защото той се движи по собствена логика, в стадия на Хитлер, и то в късния му стадий, защото Хитлер в хода на войната губи връзка с действителността. Та и Путин е вече в тоя стадий и е способен на ирационалност.

Единствените, които могат да спрат Путин, са самите руснаци. Дали някакъв елит ще се осмели да му се опълчи, дали самите военни - все пак каквито и да са, те знаят, че в тази война абсолютно няма победител.

Вижте повече във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Искрен Митев: Пеевски е ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" (ВИДЕО)

Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю