"Отговорите": С доц. Светослав Малинов, адв. Николай Хаджигенов и доц. д-р Виктор Йоцов (ВИДЕО)

11099

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Ще успее ли кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави правителство, или отиваме към връчване на втория мандат? Коментираме с доц. Светослав Малинов, ръководител катедра „Политология“ към Философския факултет на СУ“Св.Климент Охридски“, бивш депутат и два пъти евродепутат.

Какво означава задочната свада между Иван Гешев и Борислав Сарафов по повод инцидента с взрива до кортежа на главния прокурор? Разговаряме с адв. Николай Хаджигенов, депутат в 45 и 46 НС и основател на сдружение „Ние идваме“.

Колко е опасно да нямаме все още бюджет за 2023 г. и какво показва прогнозата на Института за изследване на икономиката към БАН? В студиото – един от авторите на прогнозата, доц. Виктор Йоцов от института, който е и преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

Ще успее ли кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави правителство, или отиваме към връчване на втория мандат?

Вероятно е правителство на хартиената коалиция. Това каза в „Отговорите“ доц. Светослав Малинов. Ще успее ли кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави правителство, или отиваме към връчване на втория мандат? Ето как отговори доц. Малинов: „Изглежда, че подкрепата е осигурена в този момент без ПП и ДБ. А именно – подкрепата на ДПС и БСП изглежда сигурна. „Има такъв народ“ (ИТН) не е нужен, тяхната парламентарна група не е нужна за мнозинство. ГЕРБ, ДПС и БСП имат 126 депутати. Разбира се ИТН може да се присъедини и да стабилизира това мнозинство, но са ненужни. В този смисъл ПП-ДБ автоматично отиват в опозиция. Затова си позволявам да кажа, че срещата ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ не е най-важната. Мисля, че желанието ГЕРБ-СДС да управляват с ПП-ДБ е фалшива видимост, която Борисов създаде. Той каза това, но ако му вярвате, значи сте пропуснали последните 10 години в българската политика. Защото беше подходящо да се каже на избирателите. Тъй като коалиция с БСП е нещо много тежко за част от избирателите на ГЕРБ. Всъщност част от достойнството на ГЕРБ в очите на част от техните избиратели беше, че ГЕРБ никога не е правил компромиси с БСП на национално ниво. Сега това достойнство си отива и то бих казал много безогледно. Защото излиза, че от самото начало, да говорим с „план А“ и „план Б“ - терминологията, която се наложи, може би от самото начало това е бил „план А“. Защото пък БСП със сигурност е дала сигнали, конкретно Нинова, че е склонна да направи такава коалиция. И ако това е било известно през последните 2-3 седмици, то през цялото време всъщност ГЕРБ или Борисов са се опитвали да намалят цената, която ще платят от коалиция с БСП. Искам само да отбележа нещо за БСП, защото това е важно оттук нататък. БСП стигна такова пропадане не само електорално, а и идейно, и като отношение вътре между бивши и настоящи лидери, и местни лидери, че аз мисля, че БСП ще спечели от една дълбоко безпринципна коалиция с ГЕРБ. Защото вече няма какво да губи. Ще спечели, че ще има повече ресурси да се стабилизира и да се закрепи“. Каква ще е цената на компромиса за левицата и що за стръв е обещанието на Габриел за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, ще научите от видеоматериала.

Какво означава задочната свада между Иван Гешев и Борислав Сарафов по повод инцидента с взрива до кортежа на главния прокурор?

Мястото на Иван Гешев е в затвора. Това каза в "Отговорите" адв. Николай Хаджигенов. "Иван Гешев, ако изкара мандата си до край, ще бъде чудо. Защото Иван Гешев трябва не само да бъде свален, той трябва да бъде разследван и вкаран в затвора. Ще дам пример, за да не е просто голословно: "Законните" подслушвания по време на протестите, побоят зад колоните, образуваните производства срещу определени хора от протестите по глава 1 от Наказателния кодекс за насилствена промяна на властта и не знам какво си... Т.е. тези, комунистическите текстове, които бяха мъртви дори тогава, т.е. сега действащия Наказателен кодекс е от 1968 г. До ден-днешен, едва при Иван Гешев има образувани производства по тази глава първа. Едва сега, при Иван Гешев. За сравнение ще ви кажа, че присъди и производства по тази глава първа, каквато в сходен вид е имало и при предходния Наказателен кодекс, са били срещу Горяните – бунта на Горяните. Та така, мястото на Иван Гешев е при бай Ставри – в най-мухлясалата килия. Незабавно до тази на Бойко Борисов". Какво означава задочната свада между Иван Гешев и Борислав Сарафов по повод инцидента с взрива до кортежа на главния прокурор? "Това "никой не съм искал да подведа" вероятно Иван Гешев го е казал, изпуснал съм го, но звучи като въпроса "Кой навря тирбушона на канарчето отзад?" и Иван Гешев отговаря "Това така си беше". Общо взето точно толкова е смислено като отговор, но той, Иван Гешев, не е особено смислен. Боби Сарафов също, между другото. Значи това означава две неща: Първо, Боби Сарафов иска да премери каскета да види дали ще му седи добре. Не той, а тези хора, които избраха Иван Гешев, сега ще бутат Боби Сарафов. Това е едната версия. Другата версия е, че прехвърчат искри оттук-оттам, т.е. създава се поредната илюзия, че нещо става. Ето днес Мария Габриел в неясно качество тръгна да маха главния прокурор. Ми той Борисов отдавна го няма. Като опре ножа до кокала при Борисов, веднага се сгъва и почва да прави такива фликфлации напред-назад, което общо взето е точно това. Борисов има интерес от Гешев. Пеевски също. Веднага обяснявам защо, много е простичко: Махаме Гешев, вместо него слагаме истински прокурор, не Боби Сарафов, а истински прокурор. И той тутакси хваща Бойко за кюлчетата. И Пеевски за Магнитски. Спираме дотук". Още във видеоматериала.

Колко е опасно да нямаме все още бюджет за 2023 г. и какво показва прогнозата на Института за изследване на икономиката към БАН?

Ако няма бюджет за тази година, влиза в сила Законът за публичните финанси и тогава се визира случай, в който разходите се ограничават до приходите. Това каза в “Отговорите” доц. д-р Виктор Йоцов. "Сега сме в един период и да ви кажа честно, и аз не знам къде сме точно, тъй като това е прецедент. Ако стане едно такова насилствено балансиране на бюджета, т.е. да ограничим разходите само до размера на приходите, нали това означава балансиран бюджет. Но ме опасява, че това ще доведе до доста сериозни социални протести и стачки. Аз очаквам профсъюзите много силно да се намесят. Това означава и заплати на много сектори в икономиката, компенсациите за инфлацията още не са дошли. Да не говорим за общините, че те очакват техните субсидии, които са от централния бюджет. Толкова много неща. Това, което от бюджета отива в Националния осигурителен инситут за пенсии, че то е близо 50%. Ако това не е гласувано като разход, просто не знам, не сме изпадали в такава ситуация". Институтът за икономически изследвания към БАН представи своята прогноза до 2025 г. Предвижда се по-висок ръст на инфлацията у нас в сравнение със средноевропейската и по-нисък ръст на икономиката. Ето какво още каза доц. Йоцов: "Всяка година институтът подготвя един доклад, в който една част е прогнозата. Този път за първи път решихме прогнозата да изпревари доклада с малко. До края на месеца ще бъде публикуван и самия доклад. Идеята беше ако може да помогнем евентуално в тази среда сега, в която очевидно бюджетът ще трябва да влезе в парламента, за да имат политиците още едно виждане. Конкретно за прогнозата, тъй като визирахме инфлацията и разтежа. Ние сме страна, която преди много години се отказа от монетарната политика. Ние сме във валутен борд и Централната банка фактически няма контрол върху паричното предлагане. Казвам това, защото на дневен ред е въпросът как да се справим с високата инфлация. И всъщност се оказва, че ние нямаме нужните инструменти. Първо, защото очевидно не можем да използваме паричната политика, второ се оказва, че не можем да направим и бюджет. Т.е. и фискалните инструменти не можем в случая да използваме. И сме в една тежка ситуация. Казвам го, защото тази инфлация, която ние предвиждаме за тази година, средногодишната инфлация, да е около десетина процента, може да се окаже и че е доста оптимистична". Защо и какъв ще бъде ръстът на икономиката, ще научите от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Здравословен живот и хубава фигура: Съветите на Енджи Касабие в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Израел, Иран или случайностите стоят зад смъртта на Раиси: Говори Калоян Константинов (ВИДЕО)

"В Норвегия има 70, тук са 5 пъти повече": Асена Сербезова за скандалите около детската болница (ВИДЕО)

"Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

Промените по бул. "Витоша" и летният сезон: Доволен ли е бизнесът? Говори Ричард Алибегов (ВИДЕО)

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю