Анелия Гешева и Петър Паунов откриха шестата работна среща между бизнеса и местната власт

2347
Анелия Гешева и Петър Паунов откриха шестата работна среща между бизнеса и местната власт
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се проведе шестата работна среща между бизнеса и местните власти, която цели сътрудничество между обществения и частния сектор. Тази година Община Кюстендил е домакин на работната среща, след участие в конкурс заедно с редица общини.

"Община Кюстендил има амбицията да се превърне в предпочитана културна дестинация за посещение, не само на национално, но и на международно ниво. Ние отчитаме кои са нашите плюсове, един от които е Празника на черешата. През месеците май и юни статистиката сочи огромен ръст на туристи в Кюстендил. От предстоящата среща очакваме да научим полезна информация, която пък ще даде възможност да акцентираме в останалата част от сезона", каза специално за Actualno.com г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил.

Как държавата насърчава инвестициите - задължава ЕРП-тата да обясняват "писмено и мотивирано" защо не пускат ток

На днешното си редовно заседание, Министерският съвет одобри отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, които тряб...

"За да бъде одобрена за домакин, общината трябва да има туристическа инфраструктура и голям туристически потенциал. За шеста поредна година Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), организира срещата под наслов “Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие. Очакваме висок професионализъм и дух на партньорство. Очаквам всеки един от нас да си тръгне с нови идеи и нови партньори. Срещата се посещава на Годината на Културното наследство", заяви зам.-председателят на УС на АБТТА - Ирина Найденова.

Г-н Петър Паунов коментира участието на Община Кюстендил като домакин на работната среща така: "Поласкан съм, че можем да бъдем партньори на един толкова престижен форум. Туризма - това което трябва да предложиш в този сектор е уют и много солидно партньорство. Благодаря на Асоциацията, че сте се нагърбили с толкова отговорна координираща роля – между местната власт и бизнес звената, и разбира се клиента. Оказва се, че културните и образователни институти в община Кюстендил са развити на много високо ниво  - како ХГ “Владимир Димитров - Майстора“ , Регионалния Исторически музей, Библиотеката, училищата, театъра. Част от тези институти се наложи да бъдат почти наново изграждани през последните 10 години, в които и аз съм тук като градоначалник.

Няма бизнес начинание, което да е с чист ресурс и да не е подкрепено при от нас. Не сме се поддавали на изкушенията агресивно да атакуваме в определени зони, които са изглеждали много примамливи, но след това бързо са затихвали. Кюстендил не е презастроен и вече започваме да усещаме плюсовете от това нещо. Днес ми звънна представител на законодателната власт, който ме помоли за среща – днес или утре. Става въпрос за инвеститор, отново в областта на балнеологията. Надявам се, че ще предложим най-доброто както на потенциални инвеститори така и на хората които ще посетят града - туристите. През последните години ръстът на туристическите посещения в Кюстендил се е повишил между 5 -20%. Легловата база се удвои като бройка, но в момента сме далеч от оптимума. Налични са 1500 легла  и смятаме, че би следвало да преследваме един оптимум от 2500 - 3000 легла.  Да се превърнем в регион с изключително високо ниво на обслужване и съхранени традиции в балнеологията.

17 общински администрации, над 40 участници от водещи туроператори и представители на туризма и над 40 представители на академичната общност от два образователни института ще се включат в работната среща, която ще се проведе в рамките на три дни под формата на дискусионни модули. Държавната администрация също ще се присъедини на част от панелите.

 

По статистика престъпността по Черноморието намаляла с около една трета

Каква е била картината с престъпността по курортните ни места на Черноморието през това лято – на този въпрос на парламентарен ко...

 

Гост на откриването на срещата беше и заместник-министърът на културата - Анелия Гешева. Гешева каза, че на срещата между бизнеса и местните власти ще присъства и Държавата. Тя е участвала във всички работни срещи до сега през годините, като представител на местната власт, за това и знае колко са важни тези срещи.

Г-жа Гешева призова участниците в форума към “Споделяне“ – на опит, проблеми, нови възможности, за да разрешат съвместно проблемите, както в сферата на опазване на културното наследство, така и в трудния път който всички извървяваме за превръщането на културното наследство в ресурс за развитието на общините и за развитието на културния туризъм в страната. Тя завърши, че е оптимист и целта в годината на културното наследство е да се ангажират повече хора – в националната политика на страната към тази кауза - да се привлекат и младежите – нещо изключително важно. 

 

Приходите от международен туризъм у нас нарастват

За периода януари-август 2018 г. приходите от международен туризъм в България възлизат на над 2,8 млрд. евро, като ръстът спрямо същия ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com