Градушка помля черешите в Кюстендилско

6000
Градушка помля черешите в Кюстендилско
Снимка: БГНЕС

Сериозни поражения на черешовата реколта нанесе градушка в Кюстендилско. Обилен дъжд, премесен с град и силен вятър в понеделник вечерта засегна и няколко села. Градушката е унищожила поне половината от черешите край дупнишкото село Дяково. Според кметския наместник на селото Здравка Тонева пораженията са много сериозни, защото ледените късове буквално са обрулили плодовете. Засегнати са и зеленчукови градини, а лехите - побелели от късчетата лед, предаде Стандарт нюз.

Това е поредната буря през последните седмици в района. Освен за реколтата от плодове, собственици на овощни градини се тревожат за новите им насаждения. Пораженията от бурята все още се оглеждат и не е ясен размерът на щетите. Очакванията тази година са за добра реколта. Производителите се надяват изкупните цени на черешите да са по-високи от миналогодишните.

В Кюстендилска област драстично се увеличава промяната на адреси преди изборите

В Кюстендилска област процентът на промяната на настоящия адрес на гласоподавателите е  нараснал значително. От 1-ви февруари до 2...

Лошото време обаче влияе негативно на качеството. Местните власти в община Кюстендил вече определиха местоположението на пунктовете за изкупуване на череши по места, а в близките дни ще станат ясни и мерките за охрана на насажденията. Миналата година срещу кражбите бяха ангажирани сили на Жандармерията и Гранична полиция, но в по-малките села, опазването на продукцията остава проблем за собствениците им. Селските пъдари не са в състояние да се справят с крадците, които действат по тъмно и са мобилни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com