Борисов категорично се разграничи от разговора за Иван Гешев

8692
Борисов категорично се разграничи от разговора за Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Ако не бяха направили така, а бяха позволили да се съберат да се сбият. Бяха взели прекалено много мерки, защото се търсеха провокации. Не е вярно, че е имало 20 пъти повече полиция от протестиращите. Така Борисов обясни ситуацията с протестите срещу и в подкрепа на Иван Гешев.

Премиерът укори блокадата на Орлов мост и посочи, че законът е ясен – като искаш да протестираш някъде, отиваш и подаваш документи. "Който е пръв, получава място – след това ти определят друго място", подчерта лидерът на ГЕРБ. И добави: "Партии и организации, които могат да бият журналисти, винаги се наблюдават по-внимателно от полицията".

На Росен Плевнелиев си му е работа да коментира. Висшият съдебен съвет избра този кандидат за главен прокурор. Кога президентът ще подпише указа, е негова работа, не наша – може само да чакаме, коментира още Борисов. На директен въпрос на Нова телевизия за позицията на Плевенлиев Радев да не подписва указа за утвърждаване на Иван Гешев за главен прокурор, Борисов отговори, че по времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър, парламентът реши – съдиите избират съдии, прокурорите – прокурор (бел. ред. – припомняме, че Иванов подаде оставка секунди след гласуваните законови промени за съдебната ни власт). И определи като лицемерно положението в закона, че правителството може да предложи кандидат за главен прокурор. "Обществото щеше ли да вярва на партийно избран кандидат – това не е ли лицемерие", попита Борисов. Той е убеден, че сега никой не може да каже "ти си го избра" – припомняме за записите от Банкя и разговорите с Николай Кокинов. Премиерът обясни и как преди медиите били потъпкани и не говорели кой по времето на Георги Първанов бил главен прокурор и кой шеф на съдиите.

Надявам се, че няма да влезем в нов европравосъден механизъм заедно с Полша, Унгария, Румъния. Това е подарък на България, не за мен. "Каква е тази мъка, зорлем да ни наблюдават? Нали сме уж патриоти, защо трябва да ни командва някой отвън", изля се Борисов, който обяви, че имало достатъчно корективи: "Като ги слушах Лозан Панов и Гешев вчера, достатъчно корективи са си".

Политика и местните избори

Не допускам възможност наш кандидат да не отиде на балотаж. Това ни е най-евтината кампания, колкото е в рамките на позволеното, без дарения от фирми и физически лица, само с партийните субсидии. Ако отворите сайта на ГЕРБ, ще видите точно. Така Борисов отговори на въпросите за развитието на местните избори и финансовото им измерение от гледна точка на неговата партия.

"Много е голяма е разликата между мен и Манолова", иронично каза лидерът на ГЕРБ на възможността Мая Манолова да стане кмет на София и да работи с общински съвет, който не я подкрепя, както е правил Борисов като столичен градоначалник. И посочи, че целта на ГЕРБ на местните избори е да е първа политическа сила.

Това е като своя жена или свой мъж - поомръзне ти, видиш нещо русо, но се сетиш, че няма по-добро и се примъкнеш вкъщи, картинно описа нещата Борисов със ситуацията и дали ГЕРБ не е поомръзнала.

Според Борисов, Цвета Караянчева "се изпопребила" в Делиормана с ДПС, т.е. не били верни думите на Цветан Цветанов, че ГЕРБ отстъпва от смесените райони. Премиерът обяви и, че нямало да забрави един плакат във Велико Търново "Цветановград". "Вярващ човек съм и вярвам, че всеки може да бъде наказан – в края на краищата и от Господ", каза Борисов.

Премиерът отрече обвързаност с ТЕЦ "Варна", който е на Ахмед Доган и попита дали с варовика в "Мариците" няма обвързаност. Валери Симеонов като направи 20-30%, тогава да ми дава оценка, добави лидерът на ГЕРБ. "Не вярвам" – така Борисов отговори на въпрос ще има ли промяна в управляващата коалиция след местните избори. "В този един месец не им обръщам внимание какво говорят и правят, защото в предизборна кампания минават на друго ниво", каза Бойко Борисов, използвайки думата "щуротии".

Борисов каза и, че най-хубавото и демократичното било да има повече балотажи. Той посочи, че например в Ямбол можело да има „щета”, като там го било срам, защото можело много повече да се направи.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да се заяде с Корнелия Нинова и как помагал и на кметове на БСП, например на дадения от нея за пример градоначалник в Гоце Делчев. "Направили сме си ги и ще си ги откриваме", обясни Борисов дали има предизборно хвалене с инфраструктурни проекти, като се оплака как "Мишо Миков" отишъл да открие „Дунав мост 2”. "Задавате въпрос умишлено да излезе, че сме лоши", възмути се Борисов, който попита „а къде ви беше Северната тангента, къде беше Западната”, обяснявайки на водещите на Нова телевизия как допреди 5 години ходели на работа до летището по коларски път.

Искам да направим един дебат с Кресна дали да не направим това или онова, заради което ни топят в Брюксел, продължи Борисов след новината, че може да има спиране на евросредства за участъка на АМ "Струма" в Кресненското дефиле. Писмо на ЕК показа, че всъщност България иска европари за трасе, което няма ОВОС. "В тази тоталитарна държава, както говорят, няма кой да чукне едно павенце", оплака се Борисов.

Искрено и лично

Премиерът посочи за своя любима улица "Граф Игнатиев" – в сегашния ѝ вид, защото десетилетия живял на "Любен Каравелов" и помнел каква разруха било, чувал трамваят още като идвал от Руски паметник.

"Приятели нямам", каза още лидерът на ГЕРБ и уточни, че няма приятелски кръг, но сега рисувал "ръчички и краченца" на внука си. Борисов заяви и, че няколко пъти са го обирали, по времето на управлението на БСП. Не ги хванаха, но не се заяждам, уточни министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com