Плевнелиев призова Радев да спре избора на Гешев за главен прокурор

8653
Плевнелиев призова Радев да спре избора на Гешев за главен прокурор
Снимка: БГНЕС

"За мен е изключително проблемно, че държавния глава мълчи в такъв важен момент за България, какъвто е изборът на главен прокурор. Аз апелирам държавния глава да се възползва от своето конституционно право и да отложи избора, ако ВСС вземе решение, за да се даде възможност за една легитимна процедура. Нищо против кандидата, но процедурата е сдоста въпросителни." Така  президента Росен Плевнелиев(2012-2017) коментирапред БНТ предстоящия избор на главен прокурор тази седмица. Той изказа своите притеснения за процедурата, по която тази година Иван Гешев е единствен единодушно издигнаат кандидат за поста. Плевнелиев припомни, че в мандатата си като президент, когато беше избран настоящият обвинител номер 1 - Сотир Цацаров, той е настоял процедурата да се промени и в "състезанието" задължително да участват трима кандидати със своите концепции и възгледи.

Отложеното решение  за преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в Македония предсрочни избори Плевнелиев коментира като "груба политическа грешка" на френския президент и "голям провал на ЕС", който отваря път за завръщането на "реваншистки сили".

Решението за нови избори в Северна Македония е изненадващо, смята проф. Димитров

Съпредседателят на Комисията по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров коментира...

"Президентът Еманюел Макрон, който води една амбициозна външна политика, допусна груба политическа грешка. Най-важният аспект на това е, че продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали. Това е един голям провал на ЕС като цяло в една толкова важна зона, каквато е Западните Балкани. За съжаление няма да скрия своето разочарование и от това, че министър-председателят Зоран Заев подава оставка. Безспорно това беше един демократичен, позитивен лидер, смел, който се опитва да се откъсне от тежестта на манипулациите и погрешните идеологии от миналото. Представете си, ако отново старото дойде на власт, тези политически лидери на Македония, тип Груевски, които мразеха България, където медиите денонощно прожектираха България като окупатор, като фашист, за какво ще си говорим тогава", каза Плевнелиев.

Той очаква сериозна политическа криза в Северна Македония.

"Слава богу президентът е един изклчително млад, компетентен, добронамерен европейски лидер, с много ясна ценностна система.", продължи анализа си Плевнелиев. Битката ще е доста тежка, предизборната игра е с всички възможни средства. Много тежка битка очаква президента да запази спокойствието в страната и Зоран Заев да бъде преизбран. "Предричам тежко и трудно състезание и отново реваншистки сили имат своя голям шанс да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, Европа също", каза Плевнелиев.

Работата на общата комисия, която водии преговори за историята на двете държави, е важна и трябва да продължи. "Но много по-важно беше тази комисия да синхронизира своите действия със ситуацията. Ние можем да очакваме след като 100 години сме проспали всичко в Македония. Оплакваме се от медиите. Кажете ми колко български медии има там, защото в Македония има стотина сръбски и още толкова гръцки медии.", пипита риторично Плевнелиев. Комисията е важна и трябва да се въоръжи с търпение. Представете си един млад човек, който е израстнал с тази "манипулирана история". "България като приятел трябва да се въоръжи с търпение и, разбира се, да помогне, но не и да поставя ултуматуми, още повечев такъв исторически момент, в който властта може да се обърне и отново да ни чакат едни 10 тъмни тежки години, какавито бяха тези на Груевски.", обобщи Плевнелиев.

На територията на Северна Сирия наблюдаваме "форма на иновация пред очите на целия свят", коментира военните действия там Росен Плевнелиев. По думите му Европа в тази ситуация се държии "пасивно".

Заев свиква бързи предсрочни избори в Северна Македония

Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха пред БГНЕС източници от правите...

"Вече 8 години сме свидетели на една кръвопролитна война с много тежък, сложен сблъсък на интересите на не една глобална и регионална сила. За съжаление, това е някаква форма на иновация пред очите на целия свят, от която ние можем много да се срамуваме - глобални и регионални сили се борят за влияние на територията на една друга държава, която беше съсипана.", каза той. "Кой друг ако не  Европа трябваше да вземе много по -силна и ясна позиция през всичките тези години?" Давам си сметка колко безплодни бяха всичкинаши усилия и дебати, така коментира той всички форуми, на които е участвал като президент на България, на които е бил обсъждан конфликът."Ние бяхме много притеснени, и все по - притеснени и всичко това достигаше на нивото само на някакви дипломатически изказвания.Вече 8-ма година ситуацията там е извън контрол", каза той.

Сега обаче, с отдръпването на САЩ, се отваря възможност Европа да влезе там и да поправи грешката си, въпреки че "Русия вече го направи пред очите на целия свят", заяви Плевнелиев. Санкции на Турция вече са наложени от Европейския съвет, минимални, но все пак санкции - за незаконното сондиране за нефт и газ край Кипър, припомни той.

Шансът заводът на Volkswagen да не отиде в Турция е минимален, коментира Плевнелиев, спорът между Управителния съвет на консорциума и мениджърския екип. Той е едни от създателите на автомобилния клъстер в България, който е партьор на държавата при преговорите с консерна. Спорът в момента е между бизнеса и собствениците в тази напрегната геополитическа ситуация. По думите на Плевнелиев България не трябва да се отказва, въпреки минималния щанс, защото "там процесът вече е задвижен"."Архитекти са там, оглеждат терени. Има екипи, които работят. И въпреки това, в този футболен мач може би ние вече сме на резервната скамейка, но във всеки момент може да влезем в играта. Не трябва да се отказваме." Целият свят разбра за нашите успехи, немските медии застанаха зад нас. "Кажете ми кога друг път се е случвало това?", попита Плевнелиев. Успехът е видим, продължаваме да се надяваме, офертата ни е добра, завърши той. Плевнелиев смята, че офертата трябва да се подобри, с увеличаване на държавната помощ в нея, докато правителството е на друго мнение. Преди дни премиерът заяви, че не трябва да "се натиска" повече по сделката, а да се остави консернът да вземе своето решение.

"Логиката на просяка не е добър съветник. Ние не бива да си седим удобно в блатото и да си казваме "бедни сме, нямаме възможност". И големите стратегически инвестици ще ни пропускат, просто защото нямаме амбицията да ги привлечем. За пръв път имаме тази амбиция, за пръв път имаме възможност да влезем в голямата игра. Тази, която направи много държави в Централна и Източна Европа богати. Забележете, че в момента, в който малко се разклати позицията на турция и България, Румъния, Словакия, Чехия отново поискаха да влязат на всяка цена. Битката е за богатството, благоденствието, стратегическите инвестиции в тази държава", обясни мотивацията си президентът Плевнелиев.

В Европа ситуацията ще се промени. Brexit ще го има, категоричен е Плевнелиев. Дали ще е сега или в края на януари, това вече няма никакво значение, кааза той. "Brexit е символ на това как популисти могат да съсипят всяка една държава." Сега Великобритания е изолирана, без план, премиерът е обвиняван в неспазване на закона. Кой можеше да си представи гордите британци днес? Разбира се, те ще се стабилизират. Великобритания е една прекрасна държава, която всички обичаме, завърши Плевнелиев.

Ердоган: Очакваме САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в неделя, че Анкара очаква САЩ да улеснят „изтеглянето на терористите от отрядите за с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика