Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да покориш тежка категория на 20: Как Майк Тайсън изгря в световния бокс (ВИДЕО)

16 март 2023, 06:45 часа • 7994 прочитания

Американецът Майк Тайсън несъмнено е един от най-успешните боксьори в историята. Това до голяма степен се дължи и на факта, че Железния Майк стига до световния връх в тежка категория едва на 20-годишна възраст. И до днес той държи рекорда за най-млад боксьор, печелил световна титла при най-тежките.

Майк Тайсън дебютира в професионалния бокс на 18 години

Тайсън дебютира на професионалния ринг през 1985 година - едва на 18 години и 249 дни. Той побеждава Ектор Мерседес с технически нокаут още в първия рунд. В следващата година и половина Майк Тайсън записва общо 27 поредни победи, за да може да си прокара път към мач за световната титла.

Майк Тайсън

Нокаут във втория рунд качва Майк Тайсън на световния връх

На 22 ноември 1986 година Майк Тайсън се качва на ринга в Лас Вегас, за да премери сили с действащия шампион на Световния боксов съвет (WBC) Тревър Бербик. Ямаецът е на 34 години - с дългогодишен опит в професионалния бокс, но срещу себе си има изключително талантливия и жаден за успехи Тайсън.

Майк Тайсън започва да доминира в мача още от първия рунд, като успява да го свали на няколко пъти в нокдаун. Бербик издържа само до втория рунд, когато е детрониран с технически нокаут. Така Железния Майк печели световната титла при най-тежките едва на 20 години и 145 дни - триумф, който остава сред най-великите в историята на бокса.

ОЩЕ: Колко пари е изкарал Кубрат Пулев от професионалния бокс

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес