Спортът през 2016 година - по света и у нас

1956
Спортът през 2016 година - по света и у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

2016 година беше благосклонна към феновете на спорта, които станаха свидетели на няколко големи международни форума. Европейското първенство по футбол и Олимпиадата в Рио де Жанейро бяха гвоздеят в програмата дори и за тези, които не следят редовно света на спорта. За съжаление, но и напълно заслужено от Евро 2016 липсваше българският национален отбор и родните фенове трябваше да си изберат друг фаворит, за който да стискат палци. На Олимпиадата в Рио имахме своите представители, които ни зарадваха с три медала.

Олимпиадата в Рио де Жанейро

51 спортисти представиха България на лятната Олимпиада в Рио. На Игрите България взе един сребърен медал и два бронзови, оставайки 65-та в крайното класиране. Отличията бяха спечелени от Мирела Демирева (висок скок), Елица Янкова (борба) и ансамбъла по художествена гимнастика. Това беше най-слабото представяне на страната ни на олимпийски игри, с изключение на Лондон 2012. Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели бронзовите медали на игрите в Рио.

Момичетата на Ина Ананиева изпълниха отлично двете си композиции във финала и стигнаха до третото място в многобоя. Те спечелиха своя мечтан олимпийски медал и през ноември месец направиха своя бенефис в зала "Арена Армеец", където българската публика ги изпрати с аплодисменти след посдния им танц. Изключително емоцианален бе и моментът,в който "златното" момиче Цвети Стоянова се показа за първи път след инцидента, в който едва не загуби живота си. Момичетата и треньорът им Ина Ананиева се оттеглиха след редица спортни успехи, донесли гордост на страната ни.

Вторият медал за България от Олимпиадата в Рио, този път сребърен, беше завоюван от Мирела Демирева в скока на височина. На финала Мирела успя безпроблемно да преодолее височина от 197 см. Така, 20 години след титлата на Стефка Костадинова, отново имаме отличие в тази дисциплина. Очаквано Мирела беше избрана и за Спортист на 2016 година.

Първият извоюван медал за България в Рио беше за младата състезателка по борба Елица Янкова. Тя спечели бронза в категория до 48 кг. 21-годишната дебютантка взе трудна победа над аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес със 7 на 6 точки. Янкова съумя да задържи крехкия си аванс до изтичането на последната секунда и се представи повече от достойно. Този успех и донесе второто място в класацията "Спортист на годината на България".

Европейско първенство по футбол 2016

Евро 2016 със сигурност поднесе доста изненади, включително и с новия носител на европейското отличие – Португалия. Макар и с голямата звезда Кристиано Роналдо в състава си, малцина слагаха португалците сред фаворитите, които можеха да триумфират. "Селесао" не започна турнира по най-добрия начин, дори напротив. Измъкнаха се в последния момент и излязоха от групата, без да запишат нито една победа. Роналдо и компания победиха в редовното време чак в полуфинала, на който отстраниха Уелс. На осминафиналите и на четвъртфинала отстраниха Хърватия и Полша, но след продължения.

Другата голяма изненада на този форум беше отборът на Исландия. С играта си, подкрепата на феновете им и борбеността им исландците спечелиха симпатии по цял свят. Английският национален отбор записа поредното си срамно представяне на европейски първенства и стана жертва точно на дебютанта Исландия на осминафиналите. "Викингите" спечелиха по крайно сензационен начин с 2:1 над считаните за суперфаворити англичани - при това с обрат, което беше една от най-големите изненади изобщо на еврофиналите. На четвъртфинала исландците отпаднаха от финалиста Франция.

Друго нещо, с което ще се запомни Евро 2016, е и с футболните фенове, които няколко пъти тестваха френската полиция. Английски и руски фенове си спретнаха бой на „Стад Велодром”, а англичаните не пропуснаха да вилнеят и по улиците преди срещата. Преди срещата между Полша и Северна Ирландия феновете също показаха, че не отстъпват по този показател.

Мач на Кубрат Пулев в България

Кобрата донесе радост на феновете на бокса и спорта у нас. Най-добрият български боксьор победи пред българската публика в "Арена Армеец" Самюел Питър, известен с прозвището "Нигерийския кошмар". Пулев постигна страхотна победа след само 3 рунда над Питър в първия си професионален мач в България пред екзалтирани 12 хиляди души в софийската зала. Така Кобрата не само спечели очаквано междуконтиненталната титла на Световния боксов съвет, но и стана претендент номер 1 на Международната боксова федерация за шампионския пояс на Антъни Джошуа.

Светът през 2016 година: Войната в Сирия

Когато сирийските бунтовници влязоха в Алепо през лятото на 2012 година, това беше върхова точка в тогавашния им все още млад и идеалис...

След това последваха и още добри новини както за боксьора, така и за феновете. Победителят от двубоя между Антъни Джошуа и Владимир Кличко ще трябва да се изправи срещу Кубрат Пулев. Това съобщиха собствениците на промоутърската компания "Зауерланд" Кале и Нисе, използвайки общия си профил в социалната мрежа Twitter. Сблъсъкът между Джошуа и Кличко ще се проведе на 29 април на легендарния стадион "Уембли" в Лондон, като победителят е длъжен да излезе на ринга срещу Кобрата още в следващия си мач. През април и Кубрат ще има още един мач в България, който ще е генерална репетиция за мача срещу Кличко/Джошуа.

Лудогорец

Българският шампион продължава да пише своята история и да трупа добри резултати. След като за втори път влезе в групите на Шампионска лига, този път успя и да излезе, и да си осигури участие в Европа и през пролетта. В Шампионска лига Лудогорец попадна в една група с Арсенал, ПСЖ и Базел. Разградчани сензационно взеха точка от френския шампион в Париж, завършвайки 2:2, а както още в началото бяха очакванията се бореха с Базел за третото място, гарантиращо място в Лига Европа.

Лудогорец вкара гол на Базел в Швейцария, а тук двата тима завършиха 0:0. С общо три спечелени точки, съставът на Георги Дерменджиев си осигури мачове и напролет в Европа. Там жребият отреди на Лудогорец да се изправи срещу датския ФК Копенхаген в битка за място на осминафиналите. В българската Първа лига "орлите" отново доминирата и заемат първо място във временното класиране. 

Европа научи своя горд шампион (ВИДЕО)

Контузията на Кристиано Роналдо още в 10-ата минута вдъхнови Португалия да направи нещо историческо - да победи домакина Франция с 1:0 ...

Неволите в Левски, ЦСКА и Първа лига

Елитният ни футбол рядко ни радва откъм събития на терена, но това пък не означава, че е толкова скучно. Още с началото на годината на БФС им се наложи да помислят как точно да изхвърлят отбора на Литекс от "А" група, след като отборът напусна терена в мача срещу Левски. Измислиха го. Първенството се доигра без ловчанлии. После от БФС пак мислиха и измислиха нов формат на елита ни – Първа лига. В него върнаха отбор под името ЦСКА, който обаче е преименуваният отбор на Литекс със сменено седалище, според документите в Търговския регистър.

На "Герена" все още липсва трофей, но събитията в никакъв случай не са скучни. През август пристигна така чаканият "фин" нов собственик Спас Русев, който обаче до този момент не е направил нищо за тима, а и преобладават слуховете за неговото напускане пред тези, че смята да гради качествен отбор и да развива клуба. Иво Тонев си тръгна, сръбският специалист Люпко Петрович дойде, показа отново класата си и изведе тима на първо място и си тръгна обиден, след като беше натирен по един доста некоректен начин. "Сините" ще зимуват на второ място с минимални шансове да вземат шампионската титла на „Герена”.

Григор Димитров

Момичетата от ансамбъла: Време е да си починем, да спим колкото искаме

Не очаквах такова посрещане. Това заяви треньорът на националния ни отбор по художествена гимнастика Ина Ананиева след като късно снощи...


Още една година на разочарование за Григор Димитров. Няколко тенис издания определиха Григор сред най-големите разочарования в този спорт през 2016-а година.

Гришо започна ударно сезона с 1/4-финал в Бризбейн. Той последователно елиминира Жил Симон и Виктор Троицки, за да стигне до мач срещу големия Роджър Федерер. Макар да игра сърцато, българинът отстъпи в три сета пред швейцарския Маестро след 4:6 7:6(4) 4:6. Следващата спирка за родния тенисист беше Сидни. Там той достигна до финал. Във финала от надпреварата хасковлията трябваше да бие Виктор Троицки. Димитров взе безпроблемно първия сет с 6:2. След това последва срив и втората част бе загубена с лекота с 1:6 гейма. Титлата се реши в драматичен тайбрек в третия сет, в който Григор загуби.

След Australian Open, където загуби в оспорван четирисетов мач от Анди Мъри на осминафинал, българинът отпадна в първите кръгове на турнирите от сериите Мастърс 1000 в Мадрид и Рим, както и на втория турнир от Големия Шлем - "Ролан Гарос". На Олимпиадата Димитров отпадна още след първия си мач, който бе срещу Марин Чилич.

По време на турнира в Инстанбул пък станахме свидетели на непростойно поведени от страна на българина, след като Григор удря в земята ракетата и не успя да сдържи емоциите си. Димитров завърши под номер 17 в световната ранглиста.

И през тази година личният живот на Гришо бе сред най обсъжданите теми. Връзката му с поп звездата Никол Шерцингер бе радост за папараците. Преди да стане официална, връзката на Димитров и Шерцингер остана скрита в продължение на няколко месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт