Втората Велообиколка на Северозапада ще бъде на 28 май

3521
Втората Велообиколка на Северозапада  ще бъде на 28 май
Снимка: NorthWestBike

За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви райони на страната ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали колоездачи. Втората велообиколка на Северозапада ще бъде на 28-ми май (събота) със старт от град Чипровци и се очаква да привлече над 400 участници от страната и чужбина и още толкова зрители.

Събитието се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на събитието са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Основна цел на велопохода е да популяризира туризма в един от слабонаселените и запазени като природа райони на страната. Участниците ще преминат край някои от най-красивите и емблематични места на Северозапада, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, изградена през 1899 г., Чипровския манастир и други. В първото издание, което се проведе през миналата година се включиха над 380 велосипедиста на възраст от 6 до 65 години, сред които и хора от Германия и Холандия, а тази година организаторите очакват още по-голям интерес и повече участници.

Колоездачите, които се включат в похода, ще бъдат разделени в четири дисциплини според дължината и трудността на трасето. Начинаещите ще могат да преминат 45-километроваъта дистанция през няколко села. С по-голяма дължина и повече изкачвания е 75-километровото трасе, което прекосява части от биосферен резерват „Чупрене“. По-амбициозните могат да се включат по дистанцията от 105 км, която ще ги отведе край Белоградчишките скали, а за най-добре подготвените колоездачи е предвиден дългият маршрут от 138 км с общо 1600 метра изкачване, който включва основните забележителности в района.

Стартът ще бъде даден в град Чипровци, известен като столицата на килимите и въстанията, а финалът ще е в село Митровци. Там колоездачите ще попаднат в автентичната среда на местния събор. Ще ги очакват монтанска духова музика, както и класическите скара и бира, като за всеки успешно финиширал е предвидено и безплатно Ломско пиво.

Всеки завършил обиколката ще получи медал и грамота за участие, както и други символични награди. Философия на организаторите е да не предвиждат големи  парични премии за победителите, а да развиват аматьорския спорт. Поради тази причина основните награди за призовите места са под формата на местни напитки – бутилки с бутикови домашно приготвени вино и ракия от района. Ще има и специална поощрителна награда отново под формата на напитки, която е предвидена за местните колоездачи, които имат най-добри класирания в съответните категории.

„Северозападът е непознат и това е и една от причините да направим това състезание“, казва Еленко Еленков от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“. Другите предимства на района, които изтъкват организаторите, са качественият асфалтов път с минимален автомобилен трафик, чистият въздух, красивата природа и гостоприемните домакини. За да събудят още повече любопитство към района и улеснят участниците, организаторите са подготвили специална карта със забележителностите на Северозапада, както и местата за отсядане и близостта им до точки от маршрута. „Организираме това събитие в най-бедния регион на Европейския съюз по показател брутен вътрешен продукт на глава от населението. За нас е огромен стимул да се опитаме да помогнем за развитието на местната икономика дори с това еднодневно събитие. По време на първото издание всички хотели и къщи за гости в района бяха запълнени и съм сигурен, че много хора са пожелали отново да се върнат на северозапад и ще го направят и на 28-ми май на старта в Чипровци“, допълва Еленко Еленков.

Регистрацията вече тече на уебсайта на събитието https://northwest.bg/ и до 3-и май е на по-ниски цени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Двойна победа за България на Световната купа по художествена гимнастика (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт