Софийската филхармония с концерт в Скопие

1542
Софийската филхармония с концерт в Скопие
Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония на 11 март. Под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи програма с творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. Концертът е озаглавен „Новата класика“, а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски.

Филмовата музика, създадена в началото като опит да се подсили въздействието на киното, отдавна се е превърнала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри. Софийската филхармония редовно представя тематични концерти, посветени на киното. За концерта в Скопие маестро Тодоров е подбрал някои от най-големите шедьоври на филмовата музика от филми като „Карибски пирати“, „1492: Завладяването на Рая“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Междузвездни войни“.  

Повече от три десетилетия талантливото изкуство на НАЙДЕН ТОДОРОВ чертае ярки кулминации в различни жанрове, утвърждава се на най-престижни сцени по света. В края на 2022 с голям успех бяха посрещнати концертите му в Богота с Националната филхармония на Колумбия, със солист прочутия виолончелист Сантяго Канон-Валенсия, както и концерт със Симфоничния оркестър на Сан Ремо, в края на ноември 2022 гастролира със Софийската филхармония отново в Загреб, а през декември – в голямата зала на Берлинската филхармония. Междувременно през октомври Найден Тодоров пое втория си мандат като директор на Софийската филхармония след спечеления конкурс с блестящо защитената си концепция за просперитета на националния ни оркестър.

Неговият професионален път започва от Пловдивското музикално училище „Добрин Петков”, където на 16 години прави диригентския си дебют, създава и Младежки оркестър „Пловдив”, с който предприема няколко европейски турнета. Дирижиране учи при Кръстю Марев и Александър Владигеров, от 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер във Виенския университет, през 1996 специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан. Завършва магистратура в Нов български университет, докторантура в Лондонския университет и специалност културен мениджмънт в Нов български университет. Бил е стипендиант на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Фондация “Борджезе”, Ротари клуб – Виена и Швейцарската фондация „Георг Вехтер”.

Първия си постоянен международен ангажимент получава през 1998 в Хайфа, Израел, където е избран сред повече от 150 кандидати за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър. В следващите години гостува в най-големи културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. От 2000, само на 26 години, е музикален директор на Пловдивската опера и филхармония. С Пловдивска филхармония записва симфониите на Луис Глас за „Данакорд” и над 100 CD за „ММО“, а в Пловдивската опера осъществява суперпродукцията на Дарио Фо на „Севилският бръснар“ на Росини, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания. Получава наградата „Пловдив“ за концерта си с Пловдивската филхармония и Джон Лорд.

От 2001 започва постоянното му партньорство с Райна Кабаиванска, той дирижира не само концертите на майсторските ѝ класове в България, но и нейни изяви в Италия и Испания. През 2002 е дебютът му в Софийската опера, с която прави спектакли, концерти и записи на множество оперни албуми с прочути певци, гостува на оперния фестивал в Солотурн, осъществява и първата съвместна продукция с швейцарския режисьор Джан Джаноти. По покана на диригента Михаил Ангелов става художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас, а по-късно и на хор „Дунавски звуци“ в Русе. От 2004 е диригент на популярната продукция „Нощта на петте тенора“, с която гостува на Берлинската филхармония, Herkules Saal в Мюнхен, Laeiszhalle в Хамбург, Liederhalle в Щутгарт, Alte Oper във Фракфурт, Meistersingerhalle в Нюрнберг и др. А от 2005 има творчески контакти с Grandopera Wichitа, там реализира различни продукции със световни изпълнители.

Между 2005 – 2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, с която има спектакли в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, с български и чужди певци. С Русенската филхармония записва няколко компактдиска, един с творби на Панчо Владигеров за Naxos. Има издаден DVD от концерт в Букурещ с Русенска филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера предприема турнета в Италия, Южна Корея и Дубай. Емблематична остава постановката на „Катерина Измайлова“ от Шостакович под режисурата на Вера Немирова, която е отразена в специално предаване по австрийската телевизия, както и от сп. Die Opernwelt. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава няколко „Кристални лири”, наградите „Златна книга”, „Емил Чакъров“, „Музикант на годината” и званието „Почетен гражданин“ на град Русе.

През 2006 прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и година по-късно е поканен да дирижира състава на турне в най-големите градове в Япония, в 2009 изнася първия си концерт в зала „Чайковски” в Москва, а през 2010 дебютира във Виенската Volksoper в спектакли на „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет. Найден Тодоров е дирижирал стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ и др. Участва и в международни кросовер проекти, като концерти с Джон Лoрд, Анастейша, Дъги Уайт, Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и др. През 2019 Disney организира първото концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars in a Concert“) в най-големите градове в Китай със Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров.

В България той е работил с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри, но особено е свързан със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001. От 2004 е нейн постоянен гост-диригент, по-късно главен гост-диригент, а от 2017 е нейн директор. За изпълнението на Втора симфония на Малер с Филхармониците (2005) получава първата си „Кристална лира”. Същата година осъществява нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. За популяризирането на българска музика с Филхармонията получава наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“, наградата „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и др. През 2008 със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов дебютира в залата на Юнеско в Париж. В началото на 2018 дирижира Филхармонията на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. А през 2019 изнася с Филхармониците с голям успех концерти в Златната зала на „Музикферайн” във Виена и в зала „Ватрослав Лисински” в Загреб. През май 2022 отново триумфира със Софийската филхармония в Златната зала на „Музикферайн”. А през септември дирижира първия гастрол у нас на Виенския симфоничен оркестър. В концертите със Софийската филхармония негови партньори са знаменити музиканти като Райна Кабаиванска, Анжела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Шкода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Готие Капюсон, Мидори, Пласидо Доминго, Марта Аргерич, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Сергей Накаряков, Гидон Кремер, Мария Жоао Пиреш, Камий Тома, Иво Погорелич и много други.

От 2018 Найден Тодоров става водещ на предаването „На концерт с БНТ 2“. Води курсове по оркестрово дирижиране в България и майсторски класове в Португалия и Испания. Бил е член на жури и председател на Международния конкурс за диригенти „Синият Дунав“ и председател на жури на конкурса „Гена Димитрова“.

През 2019 Найден Тодоров е избран за втори път за „Музикант на годината”, през 2020 получава наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, на 1 ноември 2021 отново е удостоен с „Кристална лира“, а през септември 2022 получава и награда за култура на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com