Великденски поздрав от Хайнд в НДК

44986
Великденски поздрав от Хайнд в НДК

Само няколко дни преди Великден почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на популярното произведение на Йозеф Хайдн „Последните седем слова на Христос от кръста”. Изпълнението ще е на талантливата арфистка Нина Малеева (дъщеря на известната наша пианистка Жени Захариева) на 16 април в зала 6 на Националния дворец на културата от 19.00 часа.

Предвиден е и актьор, който ще чете текстовете, считани за последните думи на Иисус Христос, непосредствено преди смъртта му. Впечатлението ще допълнят изображения на кръстове, изработени от Александър Райков, които ще бъдат показани на екран зад артистите.

Без Hidden Orchestra на концерта на Tricky (обновена)

EventEase съобщават, че за огромно съжаление HIDDEN ORCHESTRA няма да излязат на сцената на 9-ти април в Зала 3 на НДК. Групата е претъ...

Музиката на Хайдн е едно от най-силните произведения, писани някога за страданията на Исус Христос. То е създанено през 1787 г. като първоначално е предвидено за струнен квартет, а по-късно  - преработено във вокално – инструментален опус за солисти, хор и оркестър. Всяка една от частите има отделно заглавие – самите последни думи на Христос, казани от него на кръста. Финалът е наречен „Земетресение” - заради разтърсващата се земя след Христовата смърт, която Хайдн е пресъздал с музиката си.

Произведението е изпълнявано и на други Великденски концерти по света, включително в Residenz Munchen – мястото, което е известно като седалище на правителството и резиденция на някогашните баварски благородници и крале за периода между 1508 и 1918 г.

Нина Малеева завършва Парижката национална консерватория, а магистърска степен получава в Кралската консерватория в Брюксел. Притежава диплома за концентриращ артист от «Екол нормал» в Париж. Учила е при известните професионалисти Мари-Клер Жаме, Изабел Морети, Катрин Мишел. Лауреат е на: Първа награда на международен конкурс за арфа «Йозеф Рейнл», Виена през 2000 г., награда «Албер Русел» и Втора награда на Осмия международен конкурс за арфа «Луис Шерпантие», Париж – 1998 г., Награда на френската фондация «Шарл Улмнот», Париж – 1996 г., Първа награда на конкурса «Музиката и Земята» - 1995 г. Участва в множество рецитали и като солист на симфонични оркестри в Европа и САЩ.

Билетите за концерта са на цени от 10 лв. и могат да бъдат закупени от касите на НДК.

Мария Илиева представя новата си група в Bedroom Premium

Този четвъртък (10-ти април) Мария Илиева ще представи официално новата си група в Bedroom Premium club, София. Заедно с певицата на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com