Какво е Ивицата Газа: Обяснява Руслан Трад

31202
Какво е Ивицата Газа: Обяснява Руслан Трад

Какво е Ивицата Газа обяснява Руслан Трад в свой анализ-припомняне във "Фейсбук". Авторът посочва, че анализът е публикуван предвид последните събития в Газа и Израел и противоречивите твърдения в медиите. 

Какво представлява Газа?

Ивицата Газа е една от двете части на частично признатата държава Палестина, заедно с територията на Западния бряг, припомня Трад. ОЩЕ: Бразилия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаките в Израел

Малко история

След разгрома на Османската империя цялата територия на днешните Израел и Палестина преминава под британско управление. Съгласно плана на ООН за разделяне на Палестина на арабска и еврейска държава от 1947 г. Ивицата Газа е част от територията, определена за създаване на арабска държава. ОЩЕ: Анализ: Кремъл измества фокуса от Украйна чрез атаките на "Хамас" (ВИДЕО)

В резултат на Арабско-израелската война от 1948-49 г., започнала след решението на ООН, арабска държава не е създадена и от 1948 до 1967 г. ивицата Газа е под египетски контрол. В резултат на Шестдневната война от 1967 г. до 2005 г. ивицата Газа е под израелски контрол, пише още Руслан Трад. ОЩЕ: Мария Габриел осъди атаките срещу Израел

Със споразуменията от Осло от 1993 г. между Израел и Организацията за освобождение на Палестина е създадена Палестинската национална власт (ПНА) на базата на Западния бряг и Ивицата Газа, като Израел анексира по-голямата част от територията на ивицата съгласно плана от 1947 г. ОЩЕ: Денков събира службите заради ситуацията в Израел

През август 2005 г., като част от изпълнението на т.нар. "План за едностранно изтегляне", Израел се изтегля от Ивицата и разрушава своите заселнически селища. В момента около границата с Газа има редица заселнически селища с различна големина, които станаха арена на сблъсъци след операцията на "Хамас" на 6 срещу 7-ми октомври (към сутринта на 8 октомври израелската армия все още води сражения в дузина селища). ОЩЕ: Израел срина сградата на МВР на "Хамас" (ВИДЕО)

В резултат на преврата, извършен от "Хамас" срещу Рамала през юли 2007 г., държавните институции и силите за сигурност на ПНА, а впоследствие и на Ивицата като цяло, преминават под контрола на "Хамас" - организация, първоначално основана от членове на Мюсюлмански братя, но понастоящем почти изцяло под влиянието на Иран. Изборите, с които "Хамас" идва на власт в Газа, са признати за легитимни от тогавашните международни наблюдатели.

ОЩЕ: Уравнението на войната - константите

Населението на Ивицата Газа

По-голямата част от населението на Ивицата Газа не е местно население, а потомци на бежанци, прогонени от територия, която сега е окупирана от Израел. При площ от едва 360 кв. км към юли 2020 г. в ивицата живеят над 1,9 млн. души (понастоящем вероятно поне 2 млн.). Това дава гъстота на населението от около 5550 души/км², което позволява дори на израелски анализатори да признаят Ивицата Газа за "най-големия открит затвор на Земята", се посочва още в анализа на Трад. ОЩЕ: Добри новини за българите в Тел Авив: Правителственият Еърбъс отиде да ги прибере (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

Гешев плюс Драганова: Граждански брак или непорочно зачатие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения