Производителите на плодове и зеленчуци: Бойко, ще тровим ли хората?

14239
Производителите на плодове и зеленчуци: Бойко, ще тровим ли хората?
Снимка: Getty Images/Guliver

90 стотинки за килограм български домати – това са цените на големи оранжерийни производители на борсата в пазарджишкото село Огняново. По-ниска е и цената на краставиците.

Причината за безпрецедентните цени е протест на българските производители срещу евтиния внос на плодове и зеленчуци в България. Затова днес в Огняново цените на домати и краставици са с по 10 стотинки по-ниски от най-ниските цени на чужди домати и краставици.

Родният домат ще бъде скъп и през май

На пазара вече се появиха първите български розови домати. На дребно в столицата цените са като за ценители – започват от 3,80 ...

Пред Нова телевизия Красимир Кючуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители, обясни, че с акцията искат да покажат, че българските зеленчуци и плодове на първо място са най-безопасни. Не може домат от 3000 километра да има същите качества, каквито домат, откъснат преди 5 часа.

Зеленчукопроизводителите се оплакаха и от намалени субсидии. В момента основната субсидия за качествена продукция е приравнена на декар, т.е. става почти пет пъти по-малко. За 1 декар даваш 10 000 лева, а субсидията стига, колкото да се покрие работното облекло. На всичкото отгоре търговските вериги се ослушват, искат еднаквост на доматите, а българските производители нямат такива машини, че така да опаковат, както в Полша, оплакаха се производителите на зеленчуци и плодове. Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да поговорят дали иска българската нация да бъде хранена с качествени зеленчуци и плодове или ще бъде тровена с чужд внос.

Реалната стойност на доматите трябва да е 80-90 стотинки, а веригите ги вземат на по 60. Искаме контрол при внос – влиза стока на себестойност 20 стотинки, заявиха производителите. Очакваме следващата седмица да има протести, включително изхвърляне на плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com