Кметът на Ковачевци подари на безценица имот на фирма, тя го продаде за 6 пъти повече

22006
Кметът на Ковачевци подари на безценица имот на фирма, тя го продаде за 6 пъти повече
Снимка: Actualno.com

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров е продал на символична цена единствените хубави парцел в центъра на село Косача. Една от фирмите, която ги купува, ги продава съвсем скоро за близо 6 пъти по-висока сума.

За тази поредна схема на кмета ни сигнализираха наши читатели, пожелали да останат анонимни.

Подробностите

"Васил Станимиров продаде имота на една фирма, която искаше да гледа 2000 овце-майки в центъра на селото. Сами може да си представите каква щеше да бъде вонята от това място, ако идеята се беше реализирала. Тези, които могат да си го представят най-добре, са комшиите ни в Ковачевци, където кметът Станимиров стопансива огромна свинеферма", посочват източниците ни: Миризма на корупция от кметската свинеферма в Ковачевци стигна и до омбудсмана

В крайна сметка жителите на Косача изразяват неколкократно категоричната си позиция да не се строи подобно стопанство и успяват да спрат проекта в зародиш.

Въпреки това, "подареният" парцел си остава собственост на фирмата, а заедно със земята новите собственици слагат ръка и на жизнено важен водоем, намиращ се във въпросния парцел.

"Този резервоар го ликвидираха. Село Косача сега се водоснабдява от Ковачевци през баира и се ползва стария резервоар на селото, но водата оттам е малко и бяхме на режим цяло лято. Хората обявиха гражданско неподчинение, събраха подписка да напуснат община Ковачевци и да се прехвърлим към Радомир заради това действие на кмета", допълва източникът ни.

Проверка в публичните регистри сочи, че информацията е напълно достоверна, но проблемът е още по-дълбок.

През 2016-2017 г. фирма "АСТ 3" ЕООД, регистрирана в доспатското село Змейца, купува за 25 475 лв. три имота с обща площ 5,6 декара, което означава цена от 4,53 лв. на квадратен метър. В единия от тях попада и 60-кубиков резервоар.

От съобщение в сайта на община Ковачевци е видно, че нейното инвестиционно намерение е било да построи овцеферма за 960 млечни овце и техните приплоди.

Впоследствие намерението им удря на камък, защото становището на РИОСВ – Перник е, че то е недопустимо. Причините са няколко – имотът е в урбанизирана територия, в непосредствена близост има жилищни сгради, а за друг имот, съседен на този, има сходно инвестиционно намерение и, взети заедно, ще отглеждат над 2000 овце и кози. А също така, че съчетанието между две ферми е предпоставка за възникване на епидемични заболявания и поява на вредни насекоми и гризачи, което е риск за човешкото здраве.

 

Въпросното дружество първо е собственост на Александър Терзиев, а след това на Радина Велева – близка на болезнено познатия на всички в Ковачевци и района Велин Велев. Припомняме, че негова пък е фирмата "Вера строй" ЕООД е получила обществени поръчки от община Ковачевци на стойност 1,9 млн. лв. с ДДС и е станала гарант пред банката за кредит от 2,1 млн. лв., с който да се построи т. нар. кметска свинеферма край Ковачевци.

И още по-интересно. След като пропада намерението на "АСТ 3" ЕООД да построи овцеферма в Косача, тя препродава имотите за общо 141 200 лева (почти шест пъти по-скъпо) или по 25 лв. на квадрат. Собственик на тези имоти от септември 2022 г. е "Техно Маг" ЕООД, която до 2011 г. е била съсобственост на Ирина Ферева – отново роднина на Велин Велев. Впоследствие тя е прехвърлила дяловете си на Албена Чаталбашева, тя пък на Ани Григорова, която в момента е едноличен собственик на дружеството.

Купувачът на съседните 5 имота, в който е трябвало да се построи ферма за овце и кози, е не по-малко впечатляващ. Те са вече с обща площ 11,6 декара, купени за 39 750 лв., или по 3,43 лв. на квадрат. Фирма "Терол" (с предишно име "Мея") придобива пет парцела от стопанския двор на с. Косача през 2016 г., става ясно от Имотния регистър.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки и ЦАИС ЕОП сочи, че тя изглежда е сред любимите на кмета Васил Стоименов фирми. Досега е получила от местната управа поръчки на стойност 1,7 млн. лв. с ДДС.

ОЩЕ: Кметът на Ковачевци вдига барбекю за 100 000 лв. в село с 50 души

Екип на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com