Кога ТЕЦ Перник ще има ново хвостохранилище?

14442
Кога ТЕЦ Перник ще има ново хвостохранилище?
Снимка: БГНЕС

Пробивът в дигата на шламохранилището в Перник е затворен и няма опасност за гражданите. Укрепителната работа по стената продължава, но разлив вече няма, съобщава BTV. В момента стадионът там е покрит с шлам – примес от изгорели въглища, използвани от ТЕЦ-а, и вода. Все още се очакват резултати от проверката на РИОСВ, за това замърсена ли е река Струма.

Аварията обаче осветли стар спор между Топлофикацията и земеделското министерство.

Река Струма посивя заради аварията в хвостохранилището на ТЕЦ-а в Перник (ВИДЕО)

Пораженията от скъсването на хвостохранилището на ТЕЦ "Република" при квартал "Калкас" в Перник със сигурност са големи от екологична г...

Хвосторанилището обаче е в края на експлоатационния си живот, а все още няма ново. От ТЕЦ „Република“ още сутринта заявиха, че план за строежа на ново за 30 млн. лв. има от 2016г, но той не е осъществен и до днес.

Междувременно има над 10 предписания на ТЕЦ-а от регионалната екоинспекция. Съставени са и четири акта за нарушения за 90 000 лева по случая. За това разказа Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Република“, Перник.

"Година и няколко месеца документите стояха в РИОСВ-Перник. Говорим от ноември 2016 г. до февруари 2018 г. След това от януари 2019 г. до ден днешен документите са в Министерството на земеделието, което трябва да вземе решение за преотреждането на няколко декара земеделска земя в земя за промишлени цели. Това нещо все още не се е случило", обясни в „Тази сутрин“ Спасов.

Именно на територията на тази земеделска земя, която чака да бъде прекатегоризирана трябва да се построи по план новото хвостохранилище.

Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода

Вътрешният министър за аварията с хвостохранилището в Перник: Няма опасност за хората

Няма опасност за населението, въпреки това са предприети действия за частична евакуация на тези, които са на пътя на водата. Това заяви...

Според Министерството на земеделието обаче няма забавяне на документацията. В края на 2018 г. ТЕЦ „Перник“ е входирал писмо с искане за изграждане на ново хранилище. По него обаче е имало възражения, както и съдебно дело, което забавило реализацията. Този месец предстои ново разглеждане на предложението.

"В края на 2018 г. е входирано писмо от ТЕЦ „Перник“ в МЗХГ. Същото не е разгледано, тъй като по направеното предложение за промяна на предназначението на земеделска земя е имало възражение от Сдружение „Съседите-искаме законност“.

Възражението е изпратено до МЗХГ и до ВАС, в резултат на което съдът е образувал административно дело“, обясниха от ведомството.

"На 13 януари е входирано отново предложението от "Топлофикация", а седем дни по-късно преписката е върната за доокомлектоване. На 29 януари 2020 г. от дружеството отново са входирали необходимите документи по процедурата. На 27 февруари междуведомствената Комисия за земеделските земи е разгледала предложението за промяна на предназначението на 517 993 кв.м земеделска земя. Процедурата е спряна, като е изискано становище от Община Перник относно предприемане на действия за извършване на процедури по изменение на Общия устройствен план в съответствие с одобрения подробен устройствен план. Изисканото становище е във връзка с установяване на обстоятелството, че представения подробен устройствен план, влязъл в сила на 21 септември 2018 г., не съответства на ОУП на Община Перник", поясняват още от земеделското министерство.

След това на 19 март 2020г. с писмо изпълнителният директор на „Топлофикация“ е уведомен, че процедурата може да бъде продължена след изпълнение на условието.

Авария в хвостохранилище евакуира няколко блока и затвори квартал в Перник

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани тази сутрин заради тежка авария. Скъсала се е дигата на хвостохранилище. Хвост...

„На 1 април тази година Община Перник е уведомила МЗХГ, че изразява положително становище за частично изменение на ОУПО, както и че е уведомила РИОСВ-Перник за определяне на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. На предстоящо заседание на междуведомствената Комисия за земеделските земи, насрочено за месец май, преписката на „Топлофикация“ ще бъде включена в дневния ред за разглеждане“, поясняват от ведомството пред BTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com