Леко напрежение между кметовете на Перник и Радомир заради язовир "Студена"

3524
Леко напрежение между кметовете на Перник и Радомир заради язовир "Студена"
Снимка: БГНЕС

Против съм информацията да е в такъв аспект – да противопоставя, да дава насоки. Определения като "отклонена е водата за Радомир" не отговарят на истината. Така кметът на Радомир Пламен Алексиев коментира горещата тема с това къде отиде водата от язовир "Студена".

По думите на Алексиев, вода от помпена станция "Крапец" отива към Радомир чак като "прелива бента". "Нашата задача е да направим така, че по-лесно да мине водния режим", заяви той пред БНТ и обясни, че според него основните проблеми са в напорните водопроводи.

Чак през април водният режим в Перник може да бъде намален

„Водата в язовир „Студена“ се е повишила за последните три денонощия с около 100 хиляди кубика“, каза пред БНР ...

Кметът на Радомир каза и, че не е знаел, че отклоняването на вода от "Врелото" ставало само при аварийни ситуации – по думите му, той така "наследил" ситуацията. "Г-н кметът е могъл да се поинтересува откъде Радомир черпи вода", отвърна леко язвително кметът на Перник Станислав Владимиров, а Алексиев на практика не отговори на въпрос защо не се е поинтересувал откъде идва водата на Радомир, но увери, че в никакъв случай не би се съгласил на такова решение - на такова пренасочване. Той поясни, че за разлика от Перник, Радомир има други водоизточници и изрази задоволство, че притокът в последните дни в язовир "Студена" е по-голям от оттока.

Същевременно Владимиров посочи, че "всичко е в начина, по който се ръководи ВиК дружеството в Перник". По думите му, кметът на Радомир не бил виновен, той искал да осигури комфорта на жителите на града. Владимиров беше категоричен и, че проблемът с водния режим не е решен – т.е., когато е обявено, че трябва да има вода, да има вода за целия град. Постоянно обаче имало оправдания с аварии. "Надявам се да има повече експертиза в новото ръководство (бел. ред. – то ще встъпи в длъжност след общото събрание на местното ВиК на 9 декември)", подчерта Владимиров.

Министър Аврамова да дойде да се запознае на място със ситуацията, а не да повтаря думите на уволнения ръководител на ВиК Перник, призова още кметът на Перник. Когато получа варианти за нов воден режим, който е обоснован, бих го разгледал, добави той и се учуди, че уволненият директор още праща писма на тема единствено промяна на водния режим. "Няма как виждайки месеци наред, че притокът ти е по-малък от оттока и да не реагираш", възмути се градоначалникът по адрес на МОСВ и МРРБ. Според Владимиров, при въвеждане на лек воден режим през лятото водните проблеми на Перник вероятно са щели да бъдат решени. "Вярвам в българската прокуратура и се надявам тя да навлезе в дълбочина във всички въпроси", подчерта Владимиров и е категоричен, че ще иска да има наказани и за замърсяването на река Струма.

Алексиев заяви, че пренасочването на вода било спряно на 27 ноември, а сега трудности с водоподаването изпитвала високата зона на Радомир и пречиствателната станция в Батановци. Кметът на Радомир каза и, че не е знаел, че имало такова пренасочване преди да бъде спряно. "Стараем се да не се стига до воден режим", обясни градоначалникът, но се оплака от старите азбестови тръби в града, при които лесно стават аварии. Той заяви и, че не може да успокои гражданите на Радомир, че няма да има водни проблеми, защото резервоарите са на 30%, а проблемите с подаването на вода на по-високи части си стоят - за целта са купени нови помпи.

Областният управител на Перник подава сигнал в прокуратурата за източване на язовир "Студена"

Областният управител на Перник Ирена Соколова заедно с експерти, инженери, спелеолози и специалисти по ВиК установиха неправомерно откл...

Какво коментира екоминистърът Нено Димов за положението с язовир "Студена" - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com