X
 
 

Олимпийска шампионка се разплака заради източването на язовир "Пчелина"

28165 4
photo of Олимпийска шампионка се разплака заради източването на язовир "Пчелина"
Снимка: Getty Images/Guliver
"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типичино по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира. Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката".

Тази емоционална изповед на олимпийската ни шампионка по гребане от Пекин Румяна Нейкова обиколи Facebook, след като Actualno.com публикува материал как нивото на язовир "Пчелина" спада със сериозни темпове. Ето и как излеждаше водното съоръжение преди месец юни, 2016 година:

Ето как стоят нещата сега (към края на юни, 2016 година) - с кейове, които трябва буквално да се дострояват, за да може да се стигне до лодка, която доскоро е била закотвена в дълбока вода:

Ще се стигне ли до унищожаването на екосистеми и ще бъдат ли заложени бъдещи проблеми с язовир „Пчелина”? Тези въпроси, предвид и горните "картинки", продължават да тормозят съзнанието на жители от Община Ковачевци. Те се притесняват дали ВЕЦ „Пчелина” няма буквално да източи едноименния язовир - предвид и състоянието на кейове, които доскоро са били под вода, а сега са като риба на сухо.

Заради гледките от снимките вече има официално внесена жалба от жители и собственици на имоти в Община Ковачевци. Тя е отправена към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с копие до Министерския съвет, до Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което стопанисва язовира, до Басейновите дирекции Западнобеломорски и Дунавски район, до Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" и до кмета на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров. "Съобразно Закона за водите, апелираме за Вашето съдействие да бъде извършена проверка по случая с оглед предписване и предприемане на мерки за предотвратяване на заплахата за биоразнообразието, както и за възстановяване на екологичното равновесие в района на язовир "Пчелина". Молим за спешна заповед за спиране на източването на язовир Пчелина, докато трае проверката, с цел ограничаване на щетите", пишат жалбоподателите до екоминистъра Ивелина Василева.

И бившият личен лекар на Бойко Борисов намесен в унищожаването на язовир "Пчелина"?

Природата в България е уникално красива. Това повтарят постоянно известни публични фигури и обикновени хора, българи и чужденци. Едно ...

Притесненията набраха сила след понижението на водата в язовира в края на този месец. Пред Actualno.com кметът на Ковачевци Васил Станимиров разказа, че негови съселяни са мерили нивото на водата и пресмятат, че брегът се е оголил около метър-метър и половина през юни. На 21 юни нивото е спаднало с 15-16 сантиметра, твърдят пред Actualno.com жители на общината, които пожелаха да останат анонимни. Вече има опасения от живеещи близо до брега на язовира, че ако нивото продължи да намалява, ще останат без вода – защото подпочвените води слизат на по-ниско ниво. Това се е случвало в миналото, казват хората. Отделно те ни се оплакаха, че рибата в язовира е унищожена, тъй като точно в периода, в който си е хвърляла хайвера, е имало интензивно черпене на вода от страна на МВЕЦ "Пчелина".

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА ЯЗОВИР "ПЧЕЛИНА"

За месец юни официалната справка в МОСВ (бел. ред. - страница 14) показва, че на МВЕЦ "Пчелина" се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. Полезният обем на "Пчелина" е 20 млн. кубика. След източването за юни язовирът ще е с обем от само 34,2 млн. кубика, ако не се смята колко кубика ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъждове, които са основен източник на вода за съоръжението. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра, а режимът на ползване е 24 часа, а срокът на разрешителното изтича на 15 януари 2017 година – съгласно Регистъра на издадените разрешителни за водовземане от повърхностни води на Басейнова дирекция - Благоевград.

Според Търговския регистър ВЕЦ „Пчелина” е собственост на фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД, която се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС. Освен това жители на Община Ковачевци твърдят, че за проекта е помогнал и действащият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора си Лъчо Мозъка, но официална информация за това няма, а досега Actualno.com не намери документи за връзка на Иванов с ВЕЦ-а. Пътищата на Иванов и Илияз се пресичат през 2005 година, когато и двамата са заместващи представители в постоянната делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Лъчезар Иванов влезе в политиката с името на личен лекар на Бойко Борисов, а през годините се забърка в куп скандали - ретроспекция можете да видите ТУК!

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Опааа...пак кадри на туй пусто антибългарско ДиПиСе и техните обръчи...тееехната мама!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Оставка на цялата мръсна пасмина. Въпросът е КОЙ допусна по време на управление на ББ да се управлява така язовир с регионално значение от собственик от ДПС? КОЙ и ЗАЩО? Вместо кажи си Иване, сега да кажем, "признай си" ББ и ЦЦ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ти чете ли статията?! Хората са брат и съпруг на министърка от кабинета на Симеон С.! Това е доста преди управлението на ББ!
  : 2 !
 • хидко 1.2 хидко преди 2 години Профил на трол?
  Чел я е, именно затова отбелязва "по време на". Защото за кражбите не са важни само кой, а и кога се правят. След като някой нехае за случващото се в момента, кой да обвиним, царя ли?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Вторият ден на седмицата се отличава с новина, която отново касае Търговския регистър. Цял куп медии видяха това, което Actualno.com ви...

missing image
Влак дерайлира в Мароко, има загинали (В...

Най-малко 10 души са загинали и други 90 са ранени при дерайлиране на пътнически влак в Мароко, съобщава телевизия "Скай нюз-Арабия", ц...