В Западнобеломорския регион язовир "Пчелина" е източван най-много през юни

3993
В Западнобеломорския регион язовир "Пчелина" е източван най-много през юни

Интересна зависимост се наблюдава по отношение на източването на язовир „Пчелина“, установи проверка на Actualno.com. Припомняме, че заради случващото се на язовира, където малък частен ВЕЦ точи огромни количества вода, за да работи, олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова директно: „Някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типичино по български”. ВЕЦ-ът е собственост на фирма „Пауър Туенти Туенти“ ООД, която се управлява от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат.

Справката в Графика на МОСВ за използване на водите на комплексните и значими язовири през месец юни 2016 година показва, че от обема на язовир „Пчелина“ е разрешено източване на цели малко над 37%! За сравнение от язовир Искър е позволено да се източат малко над 10%, като в това число влиза водата за водоснабдяването на цяла София. От язовир „Бели Искър“ е позволено източване на малко под 30%, като водата отива за „питейно-битово водоснабдяване и производството на ток по водопровода Рила-София“.

След публикации на Actualno.com: МОСВ спря източването на язовир "Пчелина"

След серия публикации на Actualno.com за източването на язовир "Пчелина" Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви, че спи...

И ако тези язовири са в Дунавския регион, то в Западнобеломорския басейн, където е и язовир "Пчелина", картината на сравнение е съвсем озадачаваща. От язовир „Доспат“ е позволено източване на около 4,5% от обема. От язовир „Студена“ източването е около 17-18%, като в това число влиза захранване на големи предприятия като „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация Перник“. От язовир „Дяково“ е позволено източване от малко над 3,2%, като ако обемът на язовира е от над 20 млн. кубични метра ВЕЦ „Яхиново“ има право да черпи вода за производство – иначе не. Общият обем на „Дяково“ е 35,4 млн. кубика. От язовир „Карагьол“ е разрешено да се изчерпят 12%, но с едно изключение – вземат се малко над 36% от общия обем на „Карагьол“ и язовир „Калин“ за производство на ток.

РАЗХОДЕТЕ СЕ ПО ИЗГЛЕЖДАЩИЯ КАТО ПУСТИНЯ БРЯГ НА "ПЧЕЛИНА"

По въпроса със странно високия праг на източване на „Пчелина“ разговаряхме с г-н Свилен Нейков, бивш спортен министър и съпруг на олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова. Г-н Нейков не пожела да коментира данните, преди да се запознае с тях, но говори за гребната база на „Пчелина“. Полагаме усилия да я обновим и да я превърнем в Балкански център по гребане, заяви пред Actualno.com г-н Нейков

По думите на бившия спортен министър усилията са насочени към кандидатстване за евросредства, с които базата да се разшири. Необходими са ни още един хангар, поне още 2 понтона, трябва да се разшири и хотелската база, защото там има само 5 къщички с по 2 стаи, стана ясно от думите на Нейков пред Actualno.com.

Олимпийска шампионка се разплака заради източването на язовир "Пчелина"

"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с и...

На въпрос какво е положението с базата сега и кой тренира там, Свилен Нейков ни разказа, че се подготвят доста гребци. Специално за Европейското първенство за юноши старша възраст има 12 младежи и девойки. Първенството ще се проведе в периода 8-11 юли в Литва. Подготвят се обаче и състезатели, които ще се явяват на Олимпиадата в Рио, уточни г-н Нейков.

Свилен Нейков изрично подчерта и, че регионът е беден на вода, а понижението на нивото на „Пчелина“ оставя без вода за битови нужди имотите, които са в близост до водното съоържение. Ще проверим какво се случва точно и защо има такова източване на язовира, преди да коментираме по-подробно, заяви г-н Нейков.

Вчера, 28 юни, МОСВ издаде заповед за спиране на точенето на вода от „Пчелина“, тъй като извършва проверка по случая. Заповедта важи до изясняване на обстоятелствата и до завършване на проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com