Във времена на криза: точи ли селски кмет вода от перничани ? (ВИДЕО)

5789
Във времена на криза: точи ли селски кмет вода от перничани ? (ВИДЕО)

Съмнения за системна кражба на вода поражда разказът на инж. Атанас Русев във Facebook групата "ВОДА за Перник!".

"Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме че на изхода на канала водата е с много малък дебит, въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици, полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението яз. Студена) към с. Ярлово", пише специалистът, който е и спелеолог.

В разгара на кризата с водата в Перник, Actualno.com ви показа акцията на инж. Атанас Русев, който, с финансовата помощ на държавата, обхожда и търси вода за язовир "Студена" от пещерите и неизползвани водоизточници около града. Преди Нова година той задейства "екшън - план", спонсориран от правителството, с който пренасочи вода от Палакарийския воден канал към Перник. Тогава заедно с властите откриха теч, който спряха веднъж. Ето как изглеждаше отклонението през декември, когато все още не беше ясно накъде изтича водата.

Експерт с "екшън план" за възстановяването на водния баланс в яз. Студена (ВИДЕО)

Експерт откри нов "стар теч" на водите, които захранват яз. Студена. Дава екшън план за възстановяването на водохранилището и възстанов...

Всичко за спрения теч в края на 2019г. и "екшън-плана" на инж. Русев можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"За наше изумление установихме, че отново водния канал е отклонен към с. Ярлово, а полицейските лепенки просто липсваха, а затворения кран - отворен. Вероятно канала е бил отклонен около Нова година, точно преди развалянето на времето като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче факта, че ние може да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани", започва разказа си инженерът.

Във вторник, 14 януари 2020г. той заедно с представители на МВР София и Перник са открили и затворили ПОВТОРНО нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО са запечатали каптажа от 3 шахти, съобщава Русев.

Само час след акцията обаче "отнякъде изникна КМЕТА на с. Ярлово, с отверка в джоба, който твърдеше че е дошъл пеша да види защо няма вода", продължава разказа си експертът. "Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия...", уточнява той.

Първите думи на Емил Димитров като министър - само премиерът може да реши кризата

Никой друг освен премиера не може да реши проблема с водната криза в Перник. Това беше първото заключение на новоизбраният министър на ...

"Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.

Е КАК ЩЕ ИМАТЕ ВОДА, ХОРА ОТ ПЕРНИК? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на яз. Студена и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел - повече вода към язовир Студена. А се сблъскваме ежедневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българина се е превърнал в долна орка.", коментира експертът.

Емоционалният разказ на инж. Атанас Русев, както и видео и снимки от мястото на източване на вода, можете да видите в поста му във Facebook групата "ВОДА за Перник! "

* Палакарийският воден канал е част от съоръжението яз. Студена - той е проектиран и построен от невероятно находчиви инженери, които са предвидили възможността да добавят вода към яз. Студена от огромния водосборен район на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в яз. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да проведе максимално 930 л/с. Неговото огромно предимство (при зимни условия) е, че се намира на сравнително ниска надморска височина средно 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от огромни склонове на планината с южно изложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com