Пет района в Плевен са опасни за самотен джогинг като фаталния за Виктория Маринова

7945
Пет района в Плевен са опасни за самотен джогинг като фаталния за Виктория Маринова
Снимка: actualno.com/ Angel Atanasov

Подобно на русенската журналистка Виктория Маринова, която бе убита зверски, докато спортува край Дунав, всеки ден десетки плевенчани правят своя джогинг в парк "Кайлъка". Бягащи за здраве се срещат по алеите по всяко време на деня, но почти никога след залез слънце. Хората в Плевен знаят, че нощем там се ходи само с автомобили. Паркът е с площ над 10 000 дка. Алеите му са дълги близо 8 км, но осветление на тях няма. Естествено, няма и камери за видеонаблюдение. Въпреки че в него има Летен театър, няколко заведения, три хотела и доста вили, "Кайлъка" потъва в мрак всяка нощ от десетилетия.

Проблемът е известен също от десетилетия. Паркът е държавна собственост, а областната управа не получава целеви средства за поддръжката му. Казано по-просто, държавата не отпуска пари за него.

Откриха арсенал в никополско село

Пистолет "Макаров", ловен полуавтомат "Байкал" и патрони за двете оръжия откриха полицаи при проверка в частен дом в село Въбел, Никопо...

"Многократно сме търсили начин да осигурим средства и за почистването на Кайлъка, който е защитена местност, и за осветление, и т.н. За съжаление не ги получихме. Сега предстои управлението на парка да се преструктурира и да го поеме Община Плевен. Ако това се случи, състоянието на парка ще се подобри значително. Ресурсно Общината е мощна, има свои фирми като "Инжстрой", "Паркстрой" и други структури”, каза за Actualno.com зам.-областният управител на Плевен Класимир Трифонов.

Опасна зона за самотен джогинг и нощни разходки в Плевен не е само парк "Кайлъка". Местата, на които осветлението е недостатъчно и има предпоставки за извършване на престъпления, са още парк "Скобелев", районът около стадион "Плевен", градинката пред стадион "Белите орли" и Градската градина, поясни пред Actualno.com шефът на Областната дирекция на МВР комисар Красимир Начев.  

Той допълни, че полицейските патрули всеки ден и всяка нощ обикалят тези зони – с автомобили и пеша, понякога и със служебно куче.

"През 2017 г. в парк "Кайлъка" са извършени 15 престъпления. От тях – една кражба, 5 престъпления са притежание на наркотици, 8 са управление на МПС след употреба на наркотични вещества и едно – шофиране след употреба на алкохол. През 2018 г. на територията на парка е извършено само едно престъпление – шофиране след употреба на алкохол. Тези данни показват, че в резултат на предприетите превантивни мерки в парк "Кайлъка" не е допуснато извършването на тежки криминални престъпления, като броят на регистрираните престъпления е намалял драстично", пише Красимир Начев в отговор на въпрос на Actualno.com за престъпността в парка нощем.

Плевенски магистрати ще четат лекции на седмокласници

Съдиите от Плевенския окръжен съд Силвия Кръстева и Емил Банков ще изнесат поредица от лекции пред ученици от основно училище "Йордан Й...

Новата система за видеонаблюдение в Плевен е почти завършена. В момента се монтират камери на последните 4 точки за видеонаблюдение от общо 29 в различни възлови точки на града. Общо камерите на тези точки са над 90. Ще бъдат закупени и два монитора за денонощно проследяване. Единият ще бъде поставен за наблюдение от охраната на Община Плевен. Другият ще бъде в Центъра за градска мобилност. Там ще бъде обособен денонощен Център за видеонаблюдение, в който ще работят петима служители, съобщиха от пресцентъра на общинската управа.

Систематата за видеонаблюдение изцяло се финансира от бюджета на Община Плевен. Стойността й е около 600  хил. лв. На този етап не се предвижда видеонаблюдение в Скобелев парк поради липса на достатъчно комункации. Но системата позволява надграждане в бъдещ период, когато могат да бъдат осигурени и допълнителни средства. Цялостно системата ще заработи в началото на следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com