Аферата "Ало, Банов съм": Пълен текст на скандала за 700 000 лева

39565
Аферата "Ало, Банов съм": Пълен текст на скандала за 700 000 лева
Снимка: БГНЕС

Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева изнесе записи, чрез които се твърди, че настоящият министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение. Според Йончева аферата е пример за това как функционира българската държава. 

Боил Банов се защити, като нарече записът "евтин компромат". Няма опростени средства, заяви Банов в Министерски съвет. Ще съдя, когото мога, посочи още той. Към мен рекет, сплашване не минава. Никога не е минавал и никога няма да мине, независимо какво правя в тоя живот, категоричен бе още Банов.

От БСП разпространиха транскрибирания текст от записите. Предаваме го без редакторска намеса.

***

Запис, който показва как Боил Банов, зам.-министър на културата, през 2016 г. “опрощава” 700 000 лева неустойка на фирмата - строител и за целта дава указания как да се фалшифицират документи.

Обект - ЛАРГОТО - Строителство на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”- 2-3 етап

- Изпълнител е ДЗЗД „Антична Сердика”. Водещ партньор в обединението е „Пътища и мостове“ ЕООД

Ръководители от страна на изпълнителя са инж. Драгомир Драганов.

- Строителният надзор се изпълнява от ДЗЗД „Инвест консултинг“: „Контрол – инвест“ ЕООД и „Инвест – консулт“ ЕООД. Атанас Ангелов, независим строителен надзор “ДЗЗД Инвест консулт”.

Стойността на извършеното по изграждането на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” втори и трети етап възлиза на 12 325 156,40 лв. Средствата са осигурени по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“.

24 Март 2016 г.

Разговор със служители от Министерство на културата, проведен в кабинета на зам. - министър Боил Банов. Сред присъстващите на разговора са и:

- БОИЛ БАНОВ – зам.-министър на културата;

- ТАТЯНА ЦВЕТАНОВА ЦАНОВСКА – и.д. директор “Дирекция правна”;

- АНГЕЛ АНГЕЛОВ – дирекция „Европейски програми“;

- Арх. МЕЧКУНОВ – ръководител на проекта от страна на Министерство на Културата;

Разговор в кабинета на зам.-министър Банов със служители на МК.

г-н Банов:

- Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Проблемите са два – първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното…

Тя предлага следното нещо – сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация – тоест няма извършено СМР… Нали да не засече после, като гледа акт 10 и да пише в строителните книжа…

Служител:

- Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов трябва да ги разпишат…? Те трябва да ги разпишат…

Г-н Банов:

- Ами ще ги разпишат….

Служител:

- Значи така да го направя, че тези 33 дни…

Г-н Банов:

- Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това трябва да го направим до дни... Да го входираме другата седмица, на ръка… Да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне - за искане на неустойка.

РАЗГОВОР ПО ТЕЛ. с Атанас Ангелов, независим строителен надзор “ДЗЗД Инвест консулт”

г-н Банов:

- Атанасе, виж сега какъв проблем имаме, да ми кажеш как се процедира. На Ларгото има отчетени 33 дни закъснение – СМР и КРР. За това 33 дни закъснение ние трябва да им искаме неустойка 700 000.

Тази неустойка от 700 000 ние първо и да я искаме, няма да можем да си я вземем никога. По-големият проблем е следният, че ние трябва да внесем тези пари в Регионалното, /МРРБ/ не ги интересува ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало ние, след като го имаме в договора, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и искат да им преведем тези пари.

Сега, за да не се случва това нещо и да се съдим десет години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение – да намерим в периода на строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало обаче в строителните книжа отчетено нищо, че не се е правило никакво СМР и да пуснем акт 10 и акт 11 съответно, за спиране, за да може да излезе на чисто, че няма закъснение…

Няма да уведомяваме. Ние ги пишем, носим ги там, дисковете, те ги прилагат и това е. Въпросът е ДНСК трябва ли да се уведомява?...

Няма да уведомяваме…

Не... Единственият начин е това: намираме два периода… или един период, но чак 33 дни период – невъзможно е… Намираме два периода… Ами правим обосновки, вече всичкото е свършено… Но трябва да ми помогнеш тука… Трябва да се намерят два или три периода, в които да се букне, да се пусне акт 10 и акт 11, но това трябва да стане буквално до дни, ние другата седмица трябва да им ги дадем… в периодите не трябва да има нищо правено по СМР в тези дни… добре, кой ти трябва тук, Мечкунов трябва ли ти… провери го, моля ти се, това е много спешен въпрос…

Г-н Банов /обръща се към служителите, намиращи се в кабинета/

- Нали разбрахте сега, докато му обясних. Трябва да намерим два периода по 15-16 дена. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в Регионалното и това е. Ако се наложи после да се входира, той ще съдейства, ще ги оправи.

РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОНА с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика”

Г-н Банов:

- Здравей, Банов съм, зам.- министърът е... Вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР, което означава 700 000 лева като пари, което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка.

Сега - има такова предложение: намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР /строително-монтажни работи/. Може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… За да я няма тази простотия, да ви съдим и така-нататък.

Ще ви помоля за съдействие.

Аз съм се обърнал към Атанас /строителния надзор/, сигурно ще ви потърси и той, надзорът. Трябва да открием такива две по 15 или три десетки или две по 15 -16 дни, в които обаче няма в книжата писмено, няма СМР, няма следа от СМР. Пускаме го, оформяме го акт 10 и акт 11 и всъщност излизаме от тази процедура на забавяне...

Може да е и май, може да е и юни. Когато имате…Хайде, моля ви се, вижте, с Атанас се свържете, намерете ги. Тук, до дни обаче трябва това да го направим, иначе трябва да влезем в процедура ние да си искаме неустойката за това.

г-н Банов:

Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е.

г-жа Цветанова.

- Вярно ли е ?

г-н Банов:

- Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки.

Г-жа Цветанова

- Само за милион.

***

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика