Ангелкова: Независимо от собствеността всеки е длъжен да опазва дюните

1328
Ангелкова: Независимо от собствеността всеки е длъжен да опазва дюните
Снимка: БГНЕС

"Всеки един гражданин, независимо от собствеността, която притежава, е длъжен да опазва дюните и да се съобразява със закона. Законът важи за всеки един и ако съответно извърши нарушение, се наказва." Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за bTV и допълни, че в случая с къмпинг „Смокиня“ наказанието е до 3 години затвор и глоба от 2 до 10 хил. лева.

"Когато има нарушител, задължително се предприемат мерки, независимо каква е собствеността. Важен е контролът, искам да благодаря на всички институции. Вече има повдигнати обвинения", уточни още тя.

Нено Димов: Трябва стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Така екоминистърът Нено Димов коментир...

"Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица", допълни министърът.

"От вчера работят наши мобилни екипи, не както предишни години от активния летен сезон, и извършват непрекъснато мониторинг какво се случва с дюните", информира Ангелкова.

"Това е изключителен вандализъм. Аз наистина не мога да си представя как някой може да си помисли, че може просто така да заравнява и да ползва багери, за да му се открива гледка. Абсурдно е", коментира още тя.

Тя допълни, че не е имало конфликт на интереси във времето, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е бил неин съветник и допълни, че не знае откога той е станал 100% собственик на "Юлен".

"Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", поясни Ангелкова.

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията

Така главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов коментира случая с дюните на къмпинг "Смокиня". Той отказа да нарича бизнесмена Иван...

Тя допълни, че никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

"Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.

По думите ѝ България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм. 5% е ръстът на зимния туристически сезон. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.

Министър Ангелкова прогнозира около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата.

"Пловдив ще бъде центърът на културните събития през тази година и ще може да покаже многообразието на нашата страна целогодишно", коментира още Ангелкова.

Над декар са унищожените дюни на къмпинг „Смокиня”

"Повече от декар са унищожените от багер дюни на къмпинг „Смокиня”. Засегнатата част се намира в имота на Иван Нончев. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика