Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да дават отчет за какво харчат парите си

07 декември 2016, 08:00 часа • 849 прочитания

Не самото получаване на субсидии, а за какво се харчат и въобще за какво харчат парите си - това трябва да стане прозрачно и публично. Такова мнение изрази бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той беше категоричен - в момента обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват средствата, които получават.

В закона липсва изчерпателен списък на разходите и партиите са свободни да изразходват средствата, с които разполагат, както намерят за добре. “Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други - разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия“, коментира той. Ако бъдат направени промени в законодателството за партиите, контролът на Сметната палата ще стане по-ефективен. "Аз обаче съм песимист и не смятам, че ще има промяна", каза Димитров пред БНР.

Освен това партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки, припомни експертът. И даде решение - персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер. За целта обаче трябва и промяна на Закона за политическите партии.

Иначе мнението на Димитров относно партийните субсидии е, че те не могат съвсем да бъдат отрязани, защото това би превърнало партиите в заложници на корпоративни интереси. Припомняме, че с референдума на Слави Трифонов беше поискано партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки редовен глас и масово това беше одобрено, но плебисцитът не можа да прескочи активността на парламентарните избори от 2014 година и да се превърне в закон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес